FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 27. studenoga 2016. (Hina) - Sljedeći tjedan Europski parlament trebao bi izglasati europski proračun za 2017. godinu, Komisija će predstaviti svoj prijedlog energetske unije, dok će se u Vijeću održati nekoliko ministarskih sastanaka.

Nakon prošlotjednog političkog dogovora između Vijeća i Parlamenta o proračunu za sljedeću godinu, europski zastupnici će u srijedu na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati, a u četvrtak glasovati o proračunu.  Proračun je dogovoren u iznosu od 157,9 milijardi eura. Zastupnici su u pregovorima s Vijećem izborili više sredstava za nezaposlene mlade, za potporu malim i srednjim poduzećima te za razmjenu studenata u okviru programa Erasmus plus.
U srijedu bi Europska komisija trebala objaviti energetski paket, koji uključuje nekoliko dokumenata o energetskoj politici EU-a do 2030. godine.
U ponedjeljak se sastaje Vijeće za konkurentnost, na kojem će Hrvatsku predstavljati potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. 
Ministri će, između ostaloga, pokušati postići dogovor o novim pravilima za poticanje internetske trgovine, koja bi dokinula diskriminaciju u pristupu tržištu proizvoda i usluga na  temelju mjesta boravka kupca, tzv. geo-blokiranje. Geo-blokiranje je praksa kojoj pribjegavaju trgovci u jednoj zemlji kako bi ograničili pristup internetskim stranicama ili aplikacijama potrošačima iz drugih zemalja.
U ponedjeljak se sastaje i Vijeće za vanjske poslove u formatu ministara zaduženih za razvojnu suradnju. Hrvatsku će na tom sastanku predstavljati državna tajnica u MVEP Marija Pejčinović Burić.
U četvrtak i petak se sastaje Vijeće za promet, telekomunikacije i energiju. U četvrtak su na dnevnom redu pitanja iz područja prometa i nadležni ministri će razgovarati o pitanjima sigurnosti u zračnom i pomorskom prijevozu putnika.
U petak su na redu telekomunikacijske teme. Očekuje se da će nadležni ministri postići suglasnost oko prijedloga kojim se reguliraju veleprodajne cijene za roaminge, naknade koje operateri naplaćuju jedni drugima za usluge roaminga. Do 15. srpnja 2017. treba pripremiti sve pretpostavke za ukidanje roaminga između zemalja EU-a.
 
 

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙