FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schulz: Mnogi eurozastupnici žele da Velika Britanija ode iz EU-a

Autor: Zrinka Treščec
ZAGREB, 6. veljače 2016. (Hina) - Diskriminacija europskih migranata u Velikoj Britaniji i dalje je neprihvatljiva za Europski parlament, a mnogi njegovi zastupnici sada smatraju da bi, "ako žele otići, Britance trebalo pustiti da odu", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

"Prijedlozi kojima se ide na ruku uskim sebičnim interesima mogli bi ugroziti zajedničko dobro", rekao je Schulz u petak na Londonskoj školi ekonomije, dodajući da bi to postavilo opasan presedan "Europe à la carte", prenosi Politico.eu.

Govoreći o prijedlozima za dogovor s Velikom Britanijom, koje je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio u utorak, Schulz je kazao da Parlament želi da "njegove primjedbe budu uzete u obzir u ranoj fazi" kako bi se izbjeglo da on kasnije postane zapreka u zakonodavnom procesu.

Parlament je do sada imao manju ulogu u pregovorima s Velikom Britanijom, iako mora odobriti neke elemente konačnog dogovora, uključujući kontroverznu "kočnicu" za ograničavanje socijalnih naknada europskim migrantima u prve četiri godine njihova boravka u Velikoj Britaniji.

Određena ograničenja slobode kretanja su prihvatljiva, rekao je, ako se utvrdi da to pridonosi problemima kao što su prenapučene škole i bolnice.

No Europski parlament neće podržati rješenja koja "uzrokuju diskriminaciju" i "potkopavaju europske vrijednosti", istaknuo je.

Schulz je kazao da Britanci "često testiraju naše strpljenje i dobru volju svojim stalnim zahtjevima".

"Oni su zahtjevni. Uporni. Inzistiraju. Ne odustaju. Mnogi moje kolege iza zatvorenih vrata govore: 'Nemojte zaustaviti kamen koji se kotrlja nizbrdo. Ako Britanci žele otići, pustite ih da odu.'"

No njemački socijalist ipak je naglasio da podržava ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

"Ne podržavam stajalište da bi nam bilo u interesu da pustimo Ujedinjeno Kraljevstvo da ode samo zato što je frustrirajuće. Vjerujem da nam Ujedinjeno Kraljevstvo treba kako bi Europska unija bila jača i bolja", kazao je.




(Hina) xzt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙