FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski sindikati zauzimat će se za ostanak zemlje u EU-u

Autor: Zrinka Treščec
LONDON, 27. siječnja 2016. (Hina) - Britanski sindikati skloni su pridružiti se kampanji za ostanak zemlje u Europskoj uniji, kojom za sada dominiraju velike kompanije i bankari, rekla je čelnica najvećeg britanskog sindikata.

Sindikati će se boriti za ostanak u EU-u, stavljajući naglasak na zaštitu radnih mjesta i prava radnika, kazala je Frances O'Grady, glavna tajnica Sindikalnog kongresa (TUC), u intervjuu za Reuters.

Glasači još ne slušaju argumente jer se kampanja zasad malo dotiče njihovih svakodnevnih života, kazala je.

"Postoji realna opasnost da se ova kampanja pretvori u raspravu elita koje financiraju velike banke s jedne strane i hedge fondovi s druge", kazala je, govoreći o glavnim finacijerima suparničkih strana.

Ankete pokazuju da su glasači gotovo podjednako podijeljeni u vezi britanskog članstva u EU. Referendum o tom pitanju mogao bi se održati ove godine.

"Moramo početi stavljati radnička prava i radna mjesta u središte ove kampanje", istaknula je. "Većina prava na radnom mjestu koja su nam važna potekla je u Europi", istaknula je.

Velika Britanija ima oko 6 milijuna članova sindikata, upola manje nego kasnih 1970-ih. No TUC, koji predstavlja većinu sindikata, i dalje je važna politička snaga s bliskim vezama s oporbenom Laburističkom strankom, koja podržava članstvo u EU.

Na referendumu 1975., TUC je lobirao za izlazak Velike Britanije iz tadašnjeg EEZ-a. No postao je proeuropski 1980-ih kad je Bruxelles obećao da će nastojati pomiriti interese poslodavaca na jedinstvenom europskom tržištu sa snažnom zaštitom za radnike, što je bilo u suprotnosti s tadašnjim žestokim sukobima sindikata i bivše premijerke Margaret Thatcher.

TUC se prošle godine suzdržao od obećanja da će se boriti za ostanak zemlje u EU-u u znak prosvjeda protiv naznaka da Cameron želi razvodniti Europsku socijalnu povelju, koja uključuje radnička prava prije nego sazove referendum.

O'Grady je kazala da sada vjeruje da slabljenje zaštite radnika poput zajamčenog plaćenog godišnjeg odmora i rodiljnog dopusta te pravila o zdravlju i sigurnosti neće biti među reformama koje bi Cameron mogao dogovoriti s europskim čelnicima.

To znači da će gotovo svi od 52 sindikata koje predstavlja TUC pozvati britanske radnike da glasuju za ostanak Velike Britanije u EU.

"Brexit bi imao velike implikacije za radna mjesta, radnička prava i sam ustroj Ujedinjenog Kraljevstva", upozorila je O'Grady.

Odnosi između EU-a i europskih sindikata jako su napeti zadnjih godina. Mnogi sindikati kritiziraju EU zbog sve većeg zastupanja interesa poslodavaca i šokirani su mjerama štednje nametnutim Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu.

O'Grady je istaknula da Bruxelles mora pokazati razočaranim glasačima da im može pomoći poticanjem Europe na otvaranje više boljih radnih mjesta. A u sve konkurentnijem globalnom gospodarstvu, Europa je najbolja šansa za britanske radnike, smatra ona.

"Kada bi me pitali bi li radnicima bilo bolje u modelu kapitalizma koji dominira u Rusiji, Kini ili Americi, odgovor je jasan", kazala je. "Koliko god da je Europa nesavršena, bolja je od alternativa."

(Hina) xzt ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙