FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Višegradska skupina želi predstaviti jedinstveno stajalište

Autor: Božica Novosel-Šomođi
BUDIMPEŠTA, 5. siječnja 2016. (Hina/AFP) - Četiri zemlje srednje Europe koje čine Višegradsku skupinu - Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska - žele definirati zajedničko stajalište oko prijedloga reforme EU-a kako bi se izbjegao izlazak Velike Britanije iz EU-a ("Brexit"), uglavnom oko pitanja socijalnih naknadi, kazao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Zahtjev britanskog premijera Davida Camerona da se ograniče socijalne naknade za europske radnike zaposlene u Britaniji izaziva zabrinutost u zemljama Višegradske skupine koje strahuju od diskriminacije spram stotina tisuća njihovih državljana koji odlaze na rad u tu zemlju.

"Razgovaramo sa zemljama Višegradske skupine kako bi iznašli zajedničko stajalište", izjavio je u petak mađarski premijer na javnoj radio postaji MR1.

Orban se u ponedjeljak u Budimpešti sastaje s poljskom kolegicom Beatom Szydlo, a 15. veljače bi trebao otputovati u Prag.

Šef mađarske vlade ne odbacuje mogućnost kompromisa oko smanjivanja socijalnih davanja europskim radnicima u Britaniji. "Je li moguće napraviti razliku između britanskih građana i građana ostalih zemalja članica? Vjerojatno da ali na kojoj razini?", upitao se Orban na MR1 naglasivši da želi izbjeći svaku "diskriminaciju".

(Hina) xbnš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙