FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP: Zastupnici protiv patentiranja prirodno uzgojenih biljnih značajki

Autor: Alen Kozina/EP
ZAGREB/STRASBOURG, 17. prosinca 2015. (Hina) -Zastupnici Europskog parlamenta, nezadovoljni odlukom o omogućavanju patentiranja biljnih značajki, u neobvezujućoj rezoluciji izglasanoj u četvrtak upozorili su da su biološki procesi, poput križanja, neophodni za održavanje inovacija, sigurnost hrane i malih poljoprivrednika.
Europski parlament je zatražio raspravu s Komisijom kako bi zastupnici mogli izraziti svoje nezadovoljstvo odlukama proširenog žalbenog vijeća Europskog ureda za patente kojima je omogućeno patentiranje biljnih značajki, čak i kada se one postignu suštinski biološkim tehnikama uzgoja i križanja, priopćio je Europski parlament na svojim internetskim stranicama. 

Zastupnici Europskog parlamenta su pozvali Europsku Komisiju da hitno pojasni ovu odluku, te da zaštiti zajamčeni pristup materijalu dobivenom procesima koji su biološki.

Uzgoj bilja inovativan je proces koji poljoprivrednici i poljoprivredne zajednice provode od početaka poljoprivrede, a nepatentirane sorte i metode uzgoja važne su za gensku raznovrsnost, kaže se u rezoluciji EP-a. Pristup biološkom materijalu biljnog podrijetla potreban je za poticanje inovacija, te razvoj novih sorti kako bi se zajamčila globalna sigurnost opskrbe hranom, uhvatilo u koštac s klimatskim promjenama i spriječili monopoli. Stoga bi, proizvodi dobiveni procesima koji su u osnovi biološki, kao što su bilje, sjeme, izvorna svojstva i geni, trebali biti izuzeti iz patentibilnosti

EP poziva Komisiju da objasni EU pravila, posebno Direktivu o pravnoj zaštiti biotehnoloških izuma, po hitnom postupku i da svoja pojašnjenja i proslijedi EPU-u, kako bi se zajamčila pravna jasnoća u pogledu zabrane patentibilnosti proizvoda dobivenih procesima koji su u osnovi biološki.

Ova rezolucija EP-a odgovor je na odluku Proširenog žalbenog vijeća EPU-a (Europski ured za patente) da odobri patentiranje rajčice i brokule dobivene tradicionalnom metodom.

Zastupnici Europskog parlamenta zabrinuti su da je takva uska interpretacija aktualnih pravila EU može imati negativan utjecaj na konkurentnost EU i dovesti do stvaranja monopola na tržištu hrane. EP je pozvao na EPO da isključi iz patentiranja sve proizvode dobivene od konvencionalnog uzgoja već u neobvezujućoj rezoluciji 10. svibnja 2012. godine.

(Hina) xpp/xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙