FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković: Rusija mora pokazati predanost Sporazumu iz Minska

Autor: EPP/ Alen Kozina
Ukrajina ostaje jedan od glavnih prioriteta na dnevnom redu Europskog parlamenta a sporazum iz Minska je temelj za političko rješenje sukoba u Donbasu i mirnu reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, istaknuto je u četvrtak na zajedničkom sastanku delegacije EP-a za Ukrajinu, Pododbora za sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove, priopćeno je iz ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).
Andrej Plenković, predsjednik Delegacije EP-a za odnose s Ukrajinom, u četvrtak je supredsjedao s kolegom Elmarom Brokom i kolegicom Annom Fotygom zajedničkim sastankom Delegacije EP-a za Ukrajinu, Pododbora za sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Plenković, Brok i Fotyga su rekli kako Ukrajina ostaje jedan od glavnih prioriteta na dnevnom redu Europskog parlamenta te da u potpunosti podržavaju Sporazum iz Minska kao međunarodno priznati temelj za političko rješenje konflikta u Donbasu i mirnu reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

Zastupnici su izrazili duboku zabrinutost za trenutno stanje na terenu i ocijenili kako, samo nekoliko tjedana prije predviđenog roka za potpunu primjenu sporazuma, nije dovoljno postignuto. U tom smislu naglasili su kako su se kršenja prekida vatre povećala od sredine listopada te kako promatrači iz OESS-ove Specijalne promatračke misije doživljavaju restrikcije slobode kretanja. Istovremeno, još uvijek nije postignut sporazum o modalitetima lokalnih izbora na privremeno okupiranim područjima regije Donjeck i Lugansk. Također, zastupnici ističu kako je vraćanje ukrajinske kontrole na punoj dužini granice s Rusijom od velike važnosti, no daleko od stvarnosti. 

U raspravi je  zaključeno da ruske vlasti "snose posebnu odgovornost za trenutnu situaciju" te su zastupnici pozvali Rusku Federaciju da "pokaže svoju predanost u postizanju svih stavki sporazuma" i istaknuli da je provedba sporazuma uvjet za ukidanje sankcija. To je nužno ne samo da bi se osigurala sigurnost Ukrajine i europskog kontinenta, već i da se stane na kraj strašnim uvjetima u kojima ljudi na tim područjima i prognanici žive zadnjih skoro 2 godine, ocijenili su Plenković, Fotyga i Brok.

Pohvalili su diplomatske napore Njemačke i Francuske te istaknuli kako cijene operativnu i financijsku podršku pruženu od strane Europske unije i MMF-a i ostalih institucija. Dodatno su naglasili pozitivni razvoj reformi poduzetih od strane ukrajinske vlade i njihovu predanost procesu te ih ohrabrili da nastave jednakim putem te da zaključe ustavne reforme, uključujući decentralizaciju, što je skorije moguće. 

O stanju provedbe Sporazuma i sigurnosnoj situaciji u Ukrajini govorili su Johannes Regenbrecht, posebni izaslanik i voditelj Radne skupine za Ukrajinu iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, Raphael Martin de Lagarde, zamjenik direktora za Rusiju i Istočnu Europu iz francuskog Ministarstva vanjskih poslova, Oleksij Makejev, politički direktor u ukrajinskom Ministarstvu vanjskih poslova te Gunnar Wiegand, direktor za Istočno partnerstvo i Rusiju u Europskoj službi za vanjsko djelovanje.

(Hina) xpp/xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙