FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP u Parizu zagovara ograničenje globalnog zatopljenja na manje od dva Celzijeva stupnja

Autor: Alen Kozina/ Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH
ZAGREB, 7. prosinca (Hina) - Europski parlament (EP) traži da novi protokol o klimi bude ambiciozan i osigura ograničenje globalnog zatopljenja na manje od dva Celzijeva stupnja, priopćio je EP glede razgovora u Parizu o ograničenju klimatskih promjena. 
Na UN-ovoj konferenciji o klimi u Parizu, na kojoj delegati iz gotovo 200 zemalja svijeta pregovaraju o novom klimatskom sporazumu za razdoblje nakon 2020., ovog će tjedna sudjelovati petnaesteročlano izaslanstvo Europskog parlamenta. To tijelo EU traži pravno obvezujući i ambiciozan protokol s petogodišnjim rokovima revizije.

Povjerenik za klimu i energiju Miguel Arias Cañete održavat će dnevne sastanke s izaslanstvom koje će sudjelovati u pregovorima s nevladinim organizacijama i izaslanstvima drugih zemalja, najavljeno je na stranicama EP-a.

"U Parizu će naš izazov biti kako pomoći izgradnji povjerenja između svih strana. Svi trebamo dogovor, ali ne bilo kakav", rekao je predsjedatelj  Odbora za okoliš Giovanni La Via (EPP, IT). "Prije svega , o postizanju obuzdavanja globalnog zatopljenja na manje od dva Celzijeva stupnja. Želimo osigurati da sporazum bude obvezujući, s mogućnošću ponovnog razmatranja svakih pet godina, što bi omogućilo da s vremenom povećamo ambicije", rekao je La Via.

"Europska unija ne smije biti jedina koja će uspostaviti visoke standarde za tvrtke. Napore moraju dijeliti svi, ako je potrebno i pomaganjem drugim zemljama da brže dođu do čistih tehnologija", dodao je.

"Također, financije će još jednom biti ključ postizanja sporazuma. Po nama, prema financiranju klimatske politike treba se odnositi kao prema dinamičnom elementu i pratiti  promjene u stanju okoliša i gospodarstva. Sve strane koje to mogu trebaju dati doprinos, uz snažan okvir za nadzor", zaključio je La Via.

"Europa se suočava s teškom borbom", ocijenio je dopredsjednik izaslanstva Matthias Groote (S&D, DE). "U svijetu se već suočavamo s oko 20 milijuna izbjeglica,a bit će ih još. Studija oxfordskog sveučilišta procjenjuje da će do 2050. biti i do 200 milijuna klimatskih izbjeglica. Moramo djelovati zajednički sada. Dosljednost djelovanja i snažne politike su prioritet", rekao je.

"Dodatnim snaženjem sustava EU-a za trgovanje emisijama  (ETS), uvođenjem instrumenata poput "odgoda” za emisijske jedinice rezerve za stabilnost tržišta, Europski parlament je poslao jasnu poruku uoči pregovora o klimi COP21 u Parizu", dodao je.

Visoki dužnosnici iz 195 zemalja prihvatili su u subotu na UN-ovoj konferenciji o klimi nacrt globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena kao temeljnog dokumenta za ministre zaštite okoliša koji će sljedeći tjedan pokušati razriješiti stotine spornih točaka, javljaju agencije.
 
"Ovaj tekst odražava volju svih za postizanjem sporazuma. Nismo na kraju puta, glavna politička pitanja tek treba razriješiti i za to će nam trebati sva naša energija, pamet, sposobnost da vidimo daleko naprijed i volja za kompromisom", kazala je francuska izaslanica za pitanje klime Laurence Tubiana.

Dokument prihvaćen nakon tjedan dana rasprava između pregovarača broji 48 stranica i obiluje višestrukim opcijama kojima će se pozabaviti ministri do sljedećeg petka kako bi dogovorili konačni, globalno obvezujući sporazum.

U usvojenom nacrtu sporazuma iznesene su brojne opcije, od dugoročnih ciljeva za usporavanje klimatskih promjena uzrokovanih plinovima s učinkom staklenika do veće financijske potpore za zemlje u razvoju.

Znanstvenici upozoravaju da se već s povećanjem temperature za 1 stupanj Celzijev posljedice zagrijavanja planeta već itekako osjećaju: suše, poplave, razorni cikloni i tornada te nestanak koraljnih grebena. No +2 stupnja Celzijeva posebno će se odraziti na razinu oceana i njihovo zakiseljavanje, tvrde znanstvenici i upozoravaju da je za brojne otočne države to pitanje opstanka.

COP21: Pratite aktivnosti izaslanstva EP-a na društvenim mrežama

Izaslanstvo Europskog parlamenta na konferenciji sudjeluje od  7. do 11. prosinca, a njihove aktivnosti mogu se pratiti na društvenim mrežama Europskog parlamenta.

Pogled na događanja omogućen je putem Facebooka. Na Snapchatu će fotografije i videa biti objavljivani uživo. Pratite pod imenom: europarl.

Više pozadinskih informacija, razgovori i infografike o COP21 dostupni su u rubrici top vijesti na stranici Europskog parlamenta.

Tweetove o aktivnostima EU-a na COP21 pronađite pod oznakom #United4Climate.

Nekoliko puta dnevno Storify račun EP-a na engleskom i francuskom bit će osvježen s novim citatima, fotografijama i video zapisima vezanim uz aktivnosti izaslanstva u Parizu.  Fotografije će također biti objavljene na Flickr i Instagram profilima Parlamenta.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙