FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan ljekarni posvećen prevenciji i liječenju osteoporoze

Autor: Vedrana Larva
ZAGREB, 26. listopada 2015. (Hina) - Svega trećina oboljelih od osteoporoze u Hrvatskoj uzima lijekove i sustavno se liječi iako su lijekovi za tu bolest registrirani u Hrvatskoj, bolest je izlječiva, a troškove u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), upozorio je u ponedjeljak dopredsjednik Hrvatskog društva za osteoporozu Zlatko Giljević uoči Devetih hrvatskih dana ljekarni, 29. listopada, koji će ove godine biti posvećeni tom velikom javnozdravstvenom problemu.

Osteoporozi, smanjenju gustoće kostiju i njihova mineralnog sadržaja, najviše su izložene žene nježnije građe, osobe starije životne dobi, te one s obiteljskom predispozicijom za osteoporozu. Epidemiološki podaci pokazuju da je u Hrvatskoj oko 200.000 ljudi s izraženom osteoporozom, a 400.000 ima slabu mineralnu gustoću kostiju.

Oboljeli koji se ne liječe u velikom su riziku od prijeloma kostiju, a čak 15 do 18 posto takvih prijeloma završava smrtno zbog komplikacija na koje moderna medicina ne može utjecati, istaknuo je Giljević na konferenciji za novinare koju je uoči Hrvatskih dana ljekarni organiziralo Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD). 

Dvije trećine oboljelih su žene u menopauzi, no trećinu čine muškarci izloženi deficitu kalcija i vitamina D. Riječ je o velikom javnozdravstvenom i socijalno-medicinskom problemu, jer bolest dovodi do smanjene pokretljivosti pacijenta i često je problem za cijelu obitelj.

Rizične skupine - stariji od 45 godina i osobe s obiteljskom predispozicijom trebaju uzimati oko 1200 mg kalcija, koji u kombinaciji s vitaminom D uspješno sprječava gubitak gustoće kostiju, rečeno je na konferenciji. Giljević je pritom upozorio da nedostatak vitamina D u svjetskoj populacija poprima ogromne razmjere, a u Hrvatskoj je moguće provjeriti njegovu koncentraciju krvnim pretragama. 

Razlozi nedostatka vitamina D posljedica su nedovoljne izloženosti suncu, upotrebi zaštitnih krema, koje blokiraju do 95 posto njegove sinteze, smanjenog unosa tog vitamina hranom. Dovoljno je svega 15 minuta dnevno boraviti na suncu (bez zaštitnih sredstava) da bi se postigla dovoljna koncentracija vitamina D u organizmu.

O prevenciji osteoporoze i njezinu liječenju građani se mogu savjetovati i s ljekarnikom koji će im pomoći savjetima o pravilnoj uporabi lijekova i dodataka prehrani, te o zdravim životnim navikama.

Kako bi se kod građana osvijestio problem osteoporoze, te upozorilo na mogućnosti prevencije i liječenja, HFD će u četvrtak, 29. listopada, na Cvjetnom trgu organizirati ultrazvučno mjerenje gustoće kostiju, savjetovanje s liječnicima i ljekarnicima, te informiranje o lijekovima i dodacima prehrani.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙