FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan artritisa: Biološkom terapijom do poboljšanja zdravlja

Autor: Dragana Tičinović
ZAGREB, 12. listopada (Hina) - Svjetski dan artritisa obilježen je  na Cvjetnom trgu akcijom udruge Remisija, kojom se želi  informirati javnost  o učinkovitosti i višestrukoj koristi biološke terapije za oboljele od upalnih reumatskih bolesti.
Kako bi terapija postala dostupnija većem broju oboljelih, inicijativom se ukazuje na korist i učinkovitost liječenja biološkom terapijom. Liječenjem oboljeli ponovno postaju radno sposobni te se uključuju u aktivan život, pokazala je to anketa provedena među oboljelima i njihovim obiteljima.

Prema anketi gotovo polovica ispitanika potvrdila je da nakon terapije ne osjeća bolove, 67 posto ih više ne treba pomoć ukućana, a 71 posto osjeća poboljšanje u društvenom i cjelokupnom životu. Nakon terapije 60 posto ispitanika smatra se punopravnim članom kolektiva, a 63 posto njih je smanjilo izostajanje s radnog mjesta. Čak 60 posto članova bitelji oboljelih odgovorili su da im se obiteljski život poboljšao zbog poboljšanja zdravlja i ukupne slike pacijenta.

Akcijom "Vratili smo se" želi se osvijestiti javnost o zaprekama i mogućnostima s kojima se susreću oboljeli, jer zbog financijskih ograničenja u bolnicama liječenje nije svima dostupno.

Cilj je osiguravanja pravovremenog i pravilnog liječenja bolesnika te ukazivanja da se terapijom smanjuju direktni i indirektni troškovi.

Akciju je podržao i ministar zdravlja Siniša Varga, koji je na pitanje kolika je mogućnost da se terapija prebaci s bolničkih na liste HZZO-a, rekao da su izlaskom iz riznice, kako je obećano, uvećana sredstva za fond skupih lijekova.
 
"Nastojimo i dalje uvećavati fond za skupe lijekove, u 2015. godini uspjeli smo skratiti rok kojim financiranje terapije ide na teret HZZO-a, danas imamo više pacijenata koji se liječe i s tim želimo nastaviti", kazao je Varga.

Antun Andreić iz udruge ističe da se radi o iznimno skupim terapijama, primjerice jedna njegova terapija košta 8000 kuna što iznosi 96.000 kuna godišnje. Kazao je da njihova udruga ima oko 120 aktivnih i 500 ostalih članova. Kazao je da su zaprimili oko 1300 upita o terapiji i liječenju te da nastavljaju s informiranjem.

"To je bolest zbog koje je svaka radnja teška, i o svakom pokretu morate razmisliti. Ugroženi su svi, skupine od mladih do starih,  a dolazak bolesti se ne može unaprijed utvrditi nego ona odjednom zahvati organizam", rekao je Andreić.

Upozorio je da u Hrvatskoj od te autoimune bolosti pati gotovo 85.000 oboljelih, a oko 4500 kandidata čeka na biološku terapiju, koja djeluje na imunitet i eliminira napade.

Oboljeli, među kojima je sve više mlađe populacije, ne mogu normalno obavljati fizičke aktivnosti, a 50 posto njih u roku od 10 godina postaje nesposobno za rad. Biološkom terapijom zaustavljaju se strukturna oštećenja zgloba, poboljšava funkcionalna sposobnost bolesnika, a time i radna produktivnost. Iako predstavlja značajan neposredni trošak za zdravstveni sustav, uvođenje biološke terapije u konačnici kompenzira troškove jer smanjuje broj izostanaka s posla i broj odlazaka u prijevremenu mirovinu, a snižava i korištenje sredstava sustava zdravstva, napominje udruga.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙