FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četiristo osoba s psorijazom u Hrvatskoj treba biološku terapiju

Autor: Vedrana Larva
IVANIĆ GRAD, 23. listopada 2015. (Hina) - Društvo psorijatičara zauzet će se da svih  četristotinjak osoba oboljelih od teškog oblika psorijaze u Hrvatskoj dobije skupu i učinkovitu biološku terapiju, koja godišnje stoji oko 100.000 kuna, a od kolovoza ove godine njezin trošak snose bolnički proračuni, poručeno je sa stručnog skupa koji je u petak održan u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić Gradu.

"Zalažemo se da svi teški pacijenti, koji ne podnose klasičnu sistemsku terapiju, dobiju biološku terapiju. Riječ je o invalidima koji su stalno na bolovanjima i socijalno ne funkcioniraju. Biološka terapija jedina im može donijeti spas", istaknuo je dopredsjednik Društva psorijatičara Hrvatske Andrija Stanimirović na skupu održanom u povodu Svjetskog dana psorijaze, 29. listopada.

Biološka terapija za oboljele od psorijaze u svijetu je dostupna 10 godina, a u Hrvatskoj pet godina, no dosad su je oboljeli kod nas dobivali iz donacija farmaceutskih tvrtki. Ove godine istječe godinu dana od uvrštavanja četiri biološka lijeka za psorijatičare na listu HZZO-a, a trošak terapije trebali bi početi snositi bolnički proračuni.  

Stručna konferencija “Mogućnosti liječenja psorijaze u RH danas”, u organizaciji Drušrva psorijatičara Hrvatske i Naftalana, okupila je niz stručnjaka koji su govorili o trendovima u liječenju tog oboljenja, te ulozi i značaju primjene suvremenih terapija uz pomoć bioloških lijekova.

Biološka terapija za psorijazu odobrena je u Hrvatskoj 26. srpnja 2014. i stavljena na listu skupih lijekova. Riječ je o dugotrajnoj terapiji, koja traje godinama, primjena je jednostavna, gotovo nema nuspojava, a promjene na koži postaju gotovo nevidljive.

S obzirom da je istekla godina dana u kojoj trošak uvođenja skupih terapija snose proizvođači, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Mirna Šitum upozorila je da su bolnički proračuni mizerni, pogotovo kada je u pitanju dermatologija.

"Bolnička povjerenstva smatraju da to nije bolest opasna po život. No, ona pacijente čini invalidima i skraćuje im život. Zato inzistiramo da se zaključci sa skupa predstave HZZO-u i Ministarstvu zdravlja", rekla je Šitum.

Svjetski dan psorijaze ove se godine obilježava pod sloganom "Nada, akcija, promjena". Procjenjuje se da u Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80.000 osoba, što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti, kod nas i u svijetu, gdje ima oko 125 milijuna oboljelih.

Blaži oblici bolesti liječe se konvencionalnom terapijom, no u trećini slučajeva riječ je o teškim oblicima bolesti. Pet posto teško oboljelih kandidati su za biološku terapiju. U Hrvatskoj je to oko 400 osoba, od kojih danas, po podacima Društva psorijatičara, biološku terapiju dobiva njih 120, uglavnom iz donacija proizvođača.

Na konferenciji je naglašen i blagotvorni značaj naftalanske terapije u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti, po čijoj je primjeni Naftalan jedinstven u svjetskim razmjerima.

Bolnica Naftalan, jedina u Europi, a i jedna od rijetkih u svijetu, u liječenju primjenjuje jedinstven prirodni resurs - naftalan, te je kod nas i u svijetu prepoznata po vrhunskoj razini medicinske usluge u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti. Osim domaćim pacijentima, usluge pruža mnogim pacijentima iz Njemačke, Austrije, Rusije i nordijskih zemalja.

(Hina) xvl md

An unhandled error has occurred. Reload 🗙