FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Programom 72 sata" obuhvaćeno deset posto onkoloških pacijenata u Hrvatskoj

Autor: Žaklina Jurić
SPLIT, 22. listopada 2015.  (Hina) - U pola godine koliko u četiri KBC-a, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek traje "Program 72 sata" za liječenje  od nekoliko vrsta karcinoma,  zdravstvene preglede obavilo je 132.000 pacijenata, a njih 1.206 je dobilo i plan liječenja unutar 72 sata, rečeno je u četvrtak u splitskom  KBC Split gdje je ministar zdravlja Siniša Varga otvorio Odjel za brahiradioterapiju, Odjel dječje psihijatrije i Odjel za medicinski potpomognutu oplodnju.

 "Program 72 sata"  od travnja provodi Ministarstvo zdravlja i obuhvaća početak liječenja u roku od 72 sata od dana dijagnoze bolesnika s kolorektalnim karcinomom, karcinomom dojke i malignim tumorima glave i vrata, a danas su u splitskom KBC-u predstavljeni i rezultati programa, te je istaknuto da je već deset posto pacijenata u Hrvatskoj dobilo uslugu iz "Programa 72 sata".

 Ministar Varga izjavio je kako je vrlo zadovoljan rezultatima programa, a da se u idućoj godini planira da "Programom 72 sata" bude obuhvaćeno 20 posto pacijenata, jer je rano liječenje psihološki momenat koji je pozitivan za pacijenta i daje veće šanse za izlječenje. Na novinarski upit zašto je u Splitu programom obuhvaćen tako mali broj pacijenata, ministar je rekao  da je splitska bolnica specifična jer se radi ne samo o regionalnoj već i općoj bolnici za lokalno stanovništvo.

 "Broj pacijenata koji se tu obrađuju je šarolik i zato se ne može uspoređivati s ostalim centrima. No, rezultati liječenja su ovdje na vrlo visokom nivou. Primjerice ovdašnja onkologija daje vrlo dobre i pozitivne rezultate koji su usporedivi sa svjetskim razmjerima, a s današnjim puštanjem u pogon brahiterapije za rak vrata maternice još će se više podići razina KBC Split. Ta je bolnica i s financijske i upravljačke strane bila povijesno zanemarena, no mi smo to prepoznali i za 24 posto povećali limit dotacija. Uloženo je u opremu i infrastrukturu, a uskoro će stići novi CT i magnet", kazao je ministar Varga.

Dodao je da će time KBC Split još više podići odlične rezultate koje već ima.

 U "Programu 72 sata" u KBC-u Zagreb bilo je uključeno 886 pacijenata od kojih je njih 167 započelo liječenje unutar 72 sata, dok je u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice obrađeno 624 pacijenata. U KBC-u Split je bilo obrađeno 90 pacijenata, Rijeci 244, te u Osijeku 81 pacijent.

 Zamjenik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić rekao je da je sada vrijeme za narudžbu skraćeno sa 53 na 42 dana za novo naručene pacijente u prosjeku, pa to negdje iznosi sedam dana, dok se na druga mjesta čeka duže.

 Na magnet i CT se još uvijek čeka duže, zbog čega ćemo preko HZZO-a dogovoriti dodatne pretrage u privatnim poliklinikama da bi smanjili listu. Završen je natječaj i za nabavu opreme koja je u tijeku. U odnosu na veljaču ove godine pomak je zaista velik. Na prvi pregled trenutno čeka oko 220.000 pacijenata, rekao je. 

Vrdoljak: pobol onkoloških bolesnika u Hrvatskoj sve veći

  Šef splitske Onkologije, dr. Eduard Vrdoljak naglsio je da je pobol onkoloških bolesnika sve veći, te da u Hrvatskoj svake godine od tih bolesti oboli 26.000 pacijenata, a umre njih 13.000. Rekao je kako je ministarstvo prepoznalo da je ulaganje u zdravstvo zapravo ulaganje u zdravlje i ekonomiju društva.   

 "Zahvaljujem se zbog toga. Današnji rezultati liječenja raka u Hrvatskoj nisu dobri, nisu dobri ni u srednjoj i istočnoj Europi", rekao je. Apelirao je da se kroz medijsku promidžbu stanovništvo educira da je važno pokušati rano dijagnosticirati svoje tumore, prestati pušiti i brinuti o svome zdravlju.

 Uređaj za brahiradioterapiju vrijedan je 4,2 milijuna kuna, a otvoren je na Klinici za onkologiju gdje će se njime liječiti bolesnice sa ginekološkim tumorima. Vrdoljak je naglasio kako su hrvatski liječnici vrlo uspješni po liječenju ginekoloških tumora. 

 Sanacijski upravitelj Kolja Poljak je rekao kako su od grada Splita dobili donaciju za uređenje Odjela neurokirurgije čiji je stacionar i intezivna njega teško stradali u velikom požaru krajem rujna. Izvijestio je da je bolnica uputila osam aplikacija prema EU fondovima koje je povjerenstvo Ministarstva prihvatilo, a od dobivenog novca namjeravaju urediti staru ginekologiju, ali i druge odjele.

 Prema riječima zamjenika ministra Korolije Marinića KBC Split bi za uređenje Neurokirurgije uskoro trebao dobiti i pola milijuna kuna od Ministarstva zdravlja.

(Hina) xzjur ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙