FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na BANTAO kongresu o bubrežnim bolestima i transplantaciji bubrega

Autor: Dean Silić
OPATIJA, 16. listopada 2015. (Hina) - Kongres Udruge balkanskih gradova za nefrologiju, dijalizu, presađivanje i umjetne organe, (BANTAO) održava se po prvi put u Hrvatskoj, a nazočno je oko 500 sudionika iz 16 zemalja, pretežno iz južne i jugoistočne Europe.

Usporedno s tim skupom održava se 6. hrvatski simpozij o nadomještanju bubrežne funkcije i transplantacijskoj medicini "DiaTransplant". 

Predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora i predsjednik simpozija "DiaTransplant" Sanjin Rački rekao je Hini da su na skupu dominantne teme s područja nefrologije, naodmještanja bubrežne funkcije, te presađivanja i dijalize bubrega.

Rački je istaknuo da Hrvatska, kao domaćin, želi pokazati najnovija dostignuća na tim poljima jer je predvodnica u transplantacijskoj medicini u Europi i svijetu. Hrvatska intenzivno razvija i druga područja nefrologije, poput različitih oblika dijalize.

Glavne su teme skupa, kaže Rački, akutno bubrežno zatajenje, kronične bubrežne bolest, registri i praćenje liječenja bolesnika, različite epidemiološke studije, teme vezane uz presađivanje i krvožilne bolesti koje prate bubrežne bolesnike.

BANTAO je osnovan u Ohridu 9. listopada 1993. godine. Zbog migracija stanovništva, napetosti između novonastalih država i problema s priznavanjem imena novih zemalja nakon ratova na području Balkana, predsjedništvo BANTAO odlučilo je primijeniti načelo korištenja gradova kao osnivača udruge, umjesto država.


(Hina) xdsil ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙