FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaklada "Hrvatska kuća srca" pokreće projekt "Čuvari srca"

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 23. rujna 2015. (Hina) - S obzirom da je u Hrvatskoj gotovo svaka druga smrt uzrokovana kardiovaskularnim bolestima, Zaklada "Hrvatska kuća srca" najavila je u srijedu pokretanje nacionalnog projekta "Čuvari srca" te obilježavanje Svjetskoga dana srca 26. rujna u Zagrebu na Cvjetnom trgu.

Nacionalni projekt „Čuvari srca“ ima konkretne ciljeve koji podrazumijevaju rano otkrivanje osoba s povišenim kardiovaskularnim rizikom i planiranje preventivnih mjera kojima bi se trebao spriječiti ili odgoditi nastanak srčanog udara, moždanog udara i ostalih po život opasnih kardiovaskularnih bolesti, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Budući da svaka druga osoba umire od srčanih bolesti, posebice od infarkta miokarada i moždanog udara, Hrvatska je u novim smjernicama Europskoga kardiološkog društva o sprječavanju kardiovaskularnih bolesti svrstana među zemlje s visokim kardiovaskularnim rizikom.

V.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović naveo je kako kardiovaskularne bolesti uzrokuju 17,3 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti.

"U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti. Od tih su bolesti tijekom 2014. u Hrvatskoj umrle 24.112 osobe, odnosno 47,4 posto ukupno umrlih", rekao je Stevanović.

Bolesti srca i krvnih žila bile su uzrok smrti 53,3 posto umrlih žena (13.800) i 41,3 posto umrlih muškaraca (10.312), a najviše ih je umrlo od ishemijske bolesti srca, odnosno infarkta miokarda (10.831) te cerebrovaskularnih bolesti (7.300).

Osim javnozdravstvenih aktivnosti, projekt "Čuvati srca" uključuje i mobilnu aplikaciju uz pomoć koje će svaki građanin dobiti priliku postati čuvar vlastitog srca.

Osmišljena je tako da će svatko moći prikazati svoju fotografiju na kojoj se bavi bilo kojom fizičkom aktivnosti te na taj način prikupiti bodove i ostvariti brojne pogodnosti kod partnera projekta. Aplikaciju će biti moguće preuzeti od subote 26. rujna na Google Play platformi te App Store platformi početkom listopada.

U povodu ovogodišnjega Svjetskoga dana srca posebna će se pozornost usmjeriti na otkrivanje i liječenje poremećaja metabolizma masnoća, s dodatnim naglaskom na porodičnu dislipidemiju (PD) - najčešću nasljednu metaboličku bolest, koja još uvijek često ostaje neprepoznata pa oboljeli ne dobivaju pravodobno liječenje.

Projekt "Čuvari srca" započinje javnozdravstvenom akcijom povodom obilježavanja Svjetskog dana srca u Zagrebu, u subotu, 26. rujna, na Cvjetnom trgu, gdje će građani imati priliku besplatno od 10 do 14 sati izmjeriti krvni tlak, glukozu, kolesterol te tjelesni indeks. Na Cvjetnom trgu, ali i u Areni centar održat će se i brojne radionice za roditelje i djecu te sportske aktivnosti, a sve će biti moguće i podijeliti na društvenim mrežama te osvojiti brojne nagrade.

Predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva i upravitelj Zaklade "Hrvatska kuća srca" akademik Davor Miličić rekao je kako je Zaklada osnovana sa svrhom promicanja kardiovaskularnog zdravlja i izravne komunikacije između struke i građana, na tragu sličnih kardioloških zaklada u Europi i svijetu, a prošle je godine postala punopravan član Europske mreže kardioloških fundacija. Suosnivač Zaklade je Grad Zagreb koji podupire sve njezine aktivnosti.

(Hina) xmt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙