FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KBC Osijek: Pušten u rad uređaj za brahiterapiju tumora

Autor: Igor Vučković
OSIJEK, 8. rujna 2015.(Hina) - Na Zavodu za radioterapijsku onkologiju osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u utorak je pušten u rad uređaj za brahiterapiju tumora, vrijedan 4,5 milijuna kuna.

Puštanjem u rad uređaja koji koristi radioaktivne izvore izotopa iridija, pacijentima iz tog dijela Hrvatske omogućit će se adekvatno i pravodobno liječenje, a metoda se primjenjuje u liječenju ginekoloških tumora, ali i drugih vrsta tumora, npr. glave i vrata.

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je novinarima da se radi o bitnom uređaju za onkološko liječenje, zbog kojeg su pacijenti do sada morali ići u Zagreb, a sada će se kompletna usluga moći dobiti u Osijeku.

Uređaj je vrijedan 4,5 milijuna kuna, a još je 1,5 milijuna kuna utrošeno na uređivanje prostora za njegov smještaj, s obzirom na visoke zahtjeve zaštite od zračenja za osoblje i pacijente.

Varga je istaknuo da je u osječkom KBC-u u tijeku javna nabava za linearni akcelerator, što je također bitno za radioterapiju, a nabavljaju se i laseri i mikroskopi za odjel oftalmologije.

Sanacijski upravitelj osječkog KBC-a Sven Kurbel kazao je da bi u idućih pet godina, osim u slučaju mehaničkih kvarova, uređaj trebao biti stalno na raspolaganju liječnicima i njihovim pacijentima.

Na upit o provedbi akcije "Dani otvorenih vrata" ministar Varga izrazio je očekivanje da će do kraja akcije, koja se provodi u sedam najvećih hrvatskih bolnica, oko 2500 pacijenata dobiti uslugu, kako je i zamišljeno pri pokretanju akcije.

Ocijenio je da se pokazalo kako zdravstvo može funkcionirati mirno i staloženo, bez navale pacijenata, u skladu s pravilima struke te da je projekt pokazao veliki potencijal i da se liste čekanja mogu još više smanjiti.

Varga je najavio da će, u koordinaciji s udrugama liječnika, akcija ići na daljnje proširenje, jer je dosad bila ograničena samo na sedam bolnica. Problematična će biti područja u kojima postoji nedostatak kadrova ili opreme, ali smatramo da u idućem mandatnom razdoblju možemo sve djelatnosti u medicini staviti u medicinski prihvatljive granice čekanja, poručio je Varga.

(Hina) xivuc ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙