FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUBOL: Nepotpunim informacijama o radu liječnika obmanjuje se javnost

Autor: Tatjana Kolak
ZAGREB, 19. kolovoza 2015. (Hina) - Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je u srijedu Ministarstvo zdravlja da ne izlazi u javnost s necjelovitim i parcijalnim podacima o praćenju rada liječnika jer time, tvrde, obmanjuju javnost, a liječnike indirektno prozivaju neradnicima.

Hrvatskoj javnosti putem medija često se predstavljaju podaci o kontinuiranom praćenju rada svakog liječnika u hrvatskom zdravstvenom sustavu, no takve se analize podataka u pravilu rade nepotpuno, neobjektivno i nevjerodostojno, čime stvaraju iskrivljenu sliku o stvarnom radu liječnika koji se na taj način pokušava obezvrijediti, stoji u priopćenju HUBOL-a.

Najnovijom takvom parcijalnom analizom procjenjivan je, tvrde, rad kardiologa i neurologa. Korištenim kriterijem broja prvih ambulantnih pregleda po pojedinom liječniku u hrvatskim bolnicama ponovo se u analizu uzeo samo jedan segment posla liječnika u bolnici, a sve ostalo je zanemareno.

Iz HUBOL-a podsjećaju kako poslovi bolničkog specijaliste nisu samo prvi i kontrolni ambulantni pregledi, već i rad u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu te ostalim hitnim ambulantama, dežurstva, konzilijarni pregledi, izvođenje brojnih dijagnostičkih pretraga, izvođenje različitih kompliciranih terapijskih zahvata i sl.

Posebno se, ističu, ignorira rad na različitim bolničkim odjelima gdje se liječe najkompliciraniji i najteži bolesnici koji zahtijevaju 24-satni kontinuirani nadzor i skrb liječnika.

Takve analize ignoriraju i podcjenjuju kvalitetu rada, pa se stječe dojam kako je jedino važno pregledati što veći broj bolesnika u što kraćem vremenu, tvrdi HUBOL.

(Hina) pp/xkt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙