FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KoHOM: Dani otvorenih vrata stavljanju pacijente u neravnopravan položaj

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 3. rujna 2015. (Hina) - Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se u četvrtak načinu na koji je Ministarstvo zdravlja organiziralo Dane otvorenih vrata bolnica tvrdeći da su time brojni pacijenti stavljeni u neravnopravan položaj.

"Protivimo se ovakvom načinu zdravstvene usluge u sustavu u kojem brojni pacijenti i dalje čekaju važne pretrage, jer time dolaze u neravnopravan položaj s onima koji su lakše došli do uputnice", navodi u priopćenju predsjednica KoHOM-a Ines Balint.

Pacijenti kojima je najpotrebnije da dođu na pretragu na vrijeme zbog toga neće doći do izražaja. Smatramo da je misao vodilja zdravstvene administracije dobra, ali je nedopustivo da liječnici primarne zdravstvene zaštite o njoj budu obaviješteni preko medija, poručuje KoHOM.

Ocjenjuje da su Dani otvorenih vrata, koji su organizirani ovoga tjedna u sedam najvećih bolnica za dodatne prve preglede u neurologiji, kardiologiji, gastroenterologiji i ginekologiji, trebali biti organizirani tako da se pacijenti s već postojećih lista čekanja pomaknu na pregled ili pretragu u ranijem terminu.

Obiteljski liječnici sve pacijente kojima su neophodne hitne pretrage temeljem povijesti bolesti i uputnica upućuju u bolnice po hitnom postupku, pa su na taj način dovedeni u situaciji da su pod pritiskom pacijenata koji traže da im liječnici izdaju uputnice za preglede i pretrage koji im zapravo nisu hitno potrebni.

"Bilo bi učinkovitije da se akcija na adekvatan način dogovorila s provoditeljima usluga jer bi time omogućili svim pacijentima kojima su prvi pregledi ili pretrage žurno potrebni da ih obave u što kraćem roku, čime bi organizacija Dana otvorenih vrata bolnica bila smislenija", kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙