FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EI Baku: Jovanović od Bostona do Bakua

Autor: dlug
BAKU, 25. lipnja 2015.(Hina) - Jedini hrvatski mačevalac koji je nakon proglašenja neovisnosti nastupio na Olimpijskim igrama, Bojan Jovanović (35) završio je svoj nastup u floretu na Europskim igrama u Bakuu izgubivši u susretu 16-ine finala od Ukrajinca Kloda Junesa 13-15.

Jovanović je vodio veći dio borbe, u pojedinim trenucima i sa po tri boda razlike, no u samoj završnici je ponestalo snage što je 10 godina mlađi Ukrajinac iskoristio. Jovanović je prije toga odradio pet mečeva u skupini ostvarivši tri pobjede i dva poraza izborivši nastavak natjecanja.

"Prošao sam bolje nego što sam očekivao. Mislio sam da neću proći skupinu. Par borbi sam super odradio. Iskoristio sam priliku i dobio na iskustvo. Nažalost, protiv Junesa sam propustio priliku. Mogao sam ga pobijediti, nažalost ostao sam bez energije. Nije bilo više kisika", priznao je Jovanović.

Nakon nastupa na EI vraća se u SAD gdje je posljednjih sedam mjeseci trener na International Fencers Alliance of Boston (IFAB).

"Posljednjih sedam mjeseci sam trener u Bostonu. U Hrvatskoj je stanje takvo kakvo je, ne moram previše govoriti. Novca nema, sportaša ima", dodao je otkrivši kako je 'otkrio Ameriku'.

"Zvali su me da nastupam na njihovom nacionalnom turniru i tamo sam dobio tri-četiri ponude od klubova i jednu sam prihvatio. U Hrvatskoj mi nisu nudili ništa, ostao bih u Zagrebu za daleko manji novac", priznao je.

Otkriva i kako se snašao u Bostonu s obzirom na njegov nemiran duh.

"Malo je dosadno, oni su pomalo konzervativna sredina. Što nije loše za moj nemirni duh, da se malo smirim. Ljudi u klubu su sjajni i ništa mi ne fali osim mojeg društva", priznao je.

Premda još nije rekao zbogom hrvatskom mačevanju, Europske igre u Bakuu su možda bile i njegov posljednji nastup u hrvatskoj vrsti.

"Sada se vraćam u SAD. Za dalje ne znam. Možda je ovo bio jedan od mojih posljednjih nastupa za reprezentaciju, ako ne i posljednji."

Jovanović je u Londonu 2012. postao prvi Hrvat koji je nastupio u mačevanju na olimpijskim igrama nakon proglašenja neovisnosti, ali nije prvi hrvatski olimpijac u ovom sportu. To je mjesto zauvijek zauzeo prvi hrvatski osvajač medalje na OI Milan Neralić, rođen 1875. u Slunju, a umro 1918. u Bečkom Novom Mjestu. On se natjecao koncem 19. i početkom 20. stoljeća, a bio je učitelj mačevanja i jedan od najboljih mačevalaca u Austro-Ugarskoj. Sudjelovao je na OI 1900. u Parizu, osvojivši brončano odličje u sablji.

(Hina) xdl yggab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙