FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KUZ pozdravlja "Program plus" kojim je obrađeno više od 42.000 pacijenata

Autor: Vedrana Larva
ZAGREB, 17. travnja 2015. (Hina) - Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) izvijestila je u petak da je, prema podacima Ministarstva zdravlja, u sklopu "Programa plus" u dodatnim bolničkim terminima u tri mjeseca dosad obrađeno 42.158 pacijenata.

U KUZ-u su pozdravili napore Ministarstva zdravlja i HZZO-a na smanjenju listi čekanja, istaknuvši da novi programi pokazuju kako se racionalnim korištenjem resursa svim pacijentima može pružiti pravodobna i kvalitetna usluga u sustavu javnoga zdravstva.

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina kao primjer je izdvojio KBC Sestre milosrdnice i pokretanje pilot-programa "72 sata od dijagnostike do liječenja malignih oboljenja", ali i uvođenje više reda u rad liječnika i drugog osoblja u tom KBC-u.

Belina je pozvao ostale zdravstvene ustanove da se povedu za primjerom Sestara milosrdnica i počnu više raditi u redovno radno vrijeme između 13 i 16 sati, kada se u hrvatskim bolnicama još uvijek pruža zanemarivo mali broj dijagnostičkih i drugih medicinskih usluga.

"Očito se korištenje kapaciteta zdravstvenih ustanova i prijem pacijenata mogu poboljšati zajedničkim nastojanjem ravnatelja, liječnika, medicinskog i nemedicinskog osoblja", rekao je Belina.

Naveo je i podatke HZZO-a za ožujak, po kojima je samo sedam od 31 zdravstvene ustanove ispunilo 100 posto ugovornih obveza prema HZZO-u.

"Želja nam je da se ta brojka značajno poveća, te da u dogledno vrijeme sve zdravstvene ustanove ispunjavaju svoje ugovorne obveze u potpunosti", rekao je Belina te napomenuo kako značajnu ulogu u ispunjavanju tog cilja imaju i sami pacijenti.

Belina je rekao kako je u pripremi novi Zakon o zaštiti pacijenata, o kojem će KUZ iznijeti svoja stajališta kada bude stavljen na javnu raspravu.

KUZ je nacionalna krovna organizacija oko 200 udruga u zdravstvu, koje predstavljaju oko 25.000 pacijenata.

(Hina) xvl ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙