FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslodavci u zdravstvu pozdravljaju izlazak HZZO-a iz riznice i novi model ugovaranja

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 10. travnja 2015. (Hina) - Izdvajanje HZZO-a iz državne riznice i novi model ugovaranja zdravstvene zaštite dva su iskoraka koji bi mogli imati dugoročne posljedice na zdravstveni sustav i omogućiti da sustav bude financijski stabilan, te da se na pravi način vrednuje učinkovitost i kvaliteta zdravstvene usluge, istaknuli su u petak čelnici Udruge poslodavaca u zdravstvu, najavljujući svoje redovito godišnje savjetovanje u Opatiji.

Na skupu koji će se održati 16. i 17. travnja najavljeno je sudjelovanje ministra zdravlja Siniše Varge te predstavnika svih najrelevantnijih institucija, udruga i sindikata u zdravstvenom sustavu.

Nedostatna sredstava za funkcioniranje zdravstvenog sustava u 2014. godini od 20 milijardi kuna, koja su se negativno odrazila na poslovanje bolničkog sustava, bila su okidač za izdvajanje zdravstva iz državne riznice, pa je za očekivati da bi ovogodišnji proračun, koji je veći za dvije milijarde kuna, mogao biti dovoljan da se ne stvaraju novi dugovi, rekao je na konferenciji za novinare novi ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković.

Savjetovanje će stoga biti prilika da se raspravi o svim aktualnim financijskim i strukturnim promjenama koje se dešavaju u zdravstvenom sustavu - sanaciji i masterplanu bolnica, smanjenju listi čekanja, poslovanju HZZO-a i zdravstvenih ustanova, kao i o politici cijena usluga. Bit će govora o poslovanju ljekarničkih ustanova i domova zdravlja, ali i o pitanjima kolektivnog pregovaranja te plaćanju prekovremenog rada i sustavu vrednovanja rada.

Za normalno funkcioniranje sustava, bez stvaranja gubitaka, potrebno je godišnje 22 do 23 milijarde kuna, pa samostalnost HZZO-a u raspolaganju zdravstvenim novcem stvara i veću autonomnost od Ministarstva financija i potencijalnog rebalansa državnog proračuna, u kojima se sredstava za zdravstvo redovito dodatno smanjuju, a istodobno omogućava ažurnije praćenje naplate doprinosa, ocijenio je Jurković.

Novi model ugovaranja prema izvršenju zdravstvenih usluga se pokazao dobrim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a od sada se primjenjuje i u bolničkom sustavu. Uz povećanje bolničkih proračuna u ovoj godini za prosječno 17 posto te uz dodatne korekcije cijena za određene dijagnostičko-terapijske postupke koje će udruga predložiti HZZO-u, novi bi model trebao pridonijeti stabilnosti bolničkog sustava.

Da je moguće napraviti više zdravstvenim usluga pokazuje i "Program plus" u kojem su bolnice, u okviru ograničenih sredstava, napravile 38.000 usluga više i smanjile liste čekanja, kazao je Jurković.

Savjetovanje će biti prigoda da se rasprave još neki prijedlozi koje će Udruga poslodavaca iznijeti, a odnose se na potrebu stvaranja informatičke podloge ravnateljima i sanacijskim upraviteljima bolnica za praćenje izvršenja svojih djelatnika, kako bi se postigao puni potencijal povećanih sredstava i novog modela ugovaranja, a predložit će i donošenje pravilnika za stimuliranje djelatnika prema učinku.

Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Mladen Bušić istaknuo je kako se u Hrvatskoj za zdravstvenu zaštitu izdvaja 700 eura po stanovniku, dok prosjek izdvajanja po stanovniku u 28 zemalja članica EU iznosi 2.171. eura.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da smo po broju liječnika i medicinskih sestara na donjoj granici EU, hrvatski zdravstveni sustav pruža vrlo dobre usluge svojim građanima, ocijenio je.

(Hina) xmt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙