FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI Zatvorena birališta, DIP-ovi podaci od 20 sati

Autor: mvra
ZAGREB, 11. siječnja 2015. (Hina) - U 19 sati zatvorena su birališta na kojima su hrvatski birači u drugom krugu odlučivali između dvoje kandidata koji se natječu za petogodišnji predsjednički mandat.

Uz aktualnog predsjednika Ivu Josipovića (SDP) u drugi krug je ušla Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), a za jednog od njih moglo je glasovati 3,8 milijuna hrvatskih birača na 6352 biračka mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu.

Osim u Hrvatskoj, šesti predsjednički izbori od neovisnosti, provode se u još 50 država, na 92 biračka mjesta. Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu te za Njemačku.

Zatvaranjem birališta prestaje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkad će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljavati nepotpune i privremene rezultate koje će stalno obnavljati.

Drugi krug izbora obilježila je odlična izlaznost, pokazuju podaci DIP-a po kojima je do 16,30 sati glasovala gotovo polovica birača, odnosno njih 48,23 posto. U apsolutnim brojkama, to je 1,7 milijuna birača, što je oko 470 tisuća više nego u prvom krugu.

Mjereno u postotcima, izlaznost je najveća u Karlovačkoj (53,2) i Varaždinskoj županiji (52 posto), najmanja u Zadarskoj (43,9), te Brodsko-posavskoj (44,3) i Primorsko-goranskoj (44,7 posto) županiji.

Zbog tjesnog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tijesnu pobjedu, aktualni predsjednički izbori smatraju se najneizvjesnijim do sada.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙