FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAMPANJA Josipović stožer: stožer Grabar-Kitarović neistinito informirao DIP o prijevozu birača u BiH

Autor: rkor
ZAGREB, 9. siječnja 2015. (Hina) - Izborni stožer predsjedničkog kandidata Ive Josipovića smatra da je stožer predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović neistinito informirao Državno izborno povjerenstvo (DIP) tvrdeći da se ni stožer ni HDZ kao stranka koja predlaže njezinu kandidaturu, ne bave organizacijom besplatnog prijevoza birača.

Josipovićev stožer u petak je, naime, dobio rješenje DIP-a na prigovor koji uputio u vezi organizacije besplatnog prijevoza autobusima do biračkih mjesta u BiH za birače, državljanima Hrvatske, koji u nedjelju žele sudjelovati na predsjedničkim izborima. U rješenju se, uz ostalo, navodi i očitovanje izbornoga stožera Grabar-Kitarović na upit DIP-a, u kojem stoji da se "... ni izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović, niti političke stranke koje podupiru njenu kandidaturu ne bave organizacijom prijevoza birača".

Josipovićev izborni stožer navodi kako "zadržava pravo na sumnju u pogledu istinitosti te izjave i smatra da su u odgovoru DIP-u iznijeli neistinu".

"Podsjećamo, naime, da su pozivi građanima BiH da se odazovu na hrvatske predsjedničke izbore, s voznim redom i polazištima besplatnih autobusa, slani iz organizacija HDZ-a BiH", ističe Josipovićev stožer potkrepljujući to preslikom jednog od takvih poziva.

Stožer Ive Josipovića podsjeća i na izjavu člana vodstva HDZ-a, Domagoja Ivana Miloševića koji je, kako navode, za hrvatske medije izjavio da je besplatan prijevoz "vjerojatno platio HDZ BiH".

Uz to, Josipovićev stožer izdvaja i "priopćenje medijima koje je objavio HDZ BiH, a kojom se obavještava javnost da je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić održao radni sastanak u Mostaru, 6. siječnja 2015. godine, s izbornim stožerom HDZ-a BiH radi priprema za drugi izborni krug".

"U HDZ-ovu priopćenju navodi se da je zaključak sastanka da se organizira besplatan prijevoz potencijalnih glasača iz općina Unsko-sanske, Posavske, Distrikta-Brčko, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske, Hercegbosanske i Središnje Bosne prema konzularnim uredima u Tuzli, Sarajevu i Mostaru, a za općine iz Sjeverozapadne Bosne prema konzulatu u Banja Luci. Za Mostar i Sarajevo će biti predviđene posebne linije za prijevoz glasača iz rubnih dijelova grada, navedeno je u spomenutom priopćenju", naglašava Josipovićev stožer.

Prema rješenju koje je uputio Josipovićevom stožeru, DIP smatra da bi "...organizacija besplatnog prijevoza birača na biračka mjesta na dan održavanja izbora od strane kandidata/kandidatkinje ili predlagatelja kandidata/kandidatkinje predstavljala prikriveni oblik izborne promidžbe, koja nije dozvoljena na dan održavanja izbora".

U rješenju DIP dodaje da bi se, u slučaju da do takvog prijevoza birača dođe "nastale troškove prijevoza trebalo uračunati u troškove izborne promidžbe onog kandidata/kandidatkinje koji bi organizirao takav prijevoz birača".

Također, DIP navodi da bi, ako bi besplatni prijevoz organizirao netko treći u korist kojeg od kandidata, tada to "trebalo cijeniti kao donaciju u korist onog kandidata/kandidatkinje za kojeg je takav prijevoz izvršen".

DIP dodaje i da besplatan prijevoz birača do biračkih mjesta u BiH ne bi bio tretiran kao trošak, odnosno donacija u korist kandidata/ kandidatkinje, ako bi bio organiziran tako da na autobusima ne bi bile ničije oznake te ako bi ga mogli "koristiti svi birači pod jednakim uvjetima".

(Hina) xrkor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙