FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Helikopteri HRZ-a prevezli oko 500 osoba i 100 tona tereta

Autor: aper
ZAGREB, 23. svibnja 2014. (Hina) - Helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO) do danas su prevezli oko 500 osoba i 100 tona tereta, pružajući pomoć stanovnicima poplavljenih područja od samog početka poplave, od petka, 15. svibnja, prvo u Bosni i Hercegovini, a potom i u poplavljenim područjima Hrvatske, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane (MORH).

Na području Slavonije danas je angažiran jedan helikopter tipa Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera, a prethodnih je dana bio angažiran i helikopter tipa Mi 171 Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera.

U zračnoj potpori stanovništvu Slavonije sveukupno je dosad letačka posada helikopterom Mi 171 Sh ostvarila 17 sati leta i prevezla 64 putnika, a helikopterom Mi-8 MTV ostvarila je 16 sati leta, pri čemu je prevezla 112 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana na prostoru Županja - Gunja helikopterom Mi 171 Sh prevezeno je 19 pripadnika OS RH i pratećeg osoblja angažiranog u izviđanju, zaštiti i sanaciji poplavljenih područja, pri čemu je ostvario tri sata naleta. Polazna slavonska baza te helikopterske posade su Vinkovci i Županja.

Na području BiH djeluju dva helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO-a, a tijekom jučerašnjeg, sedmoga dana aktivnosti pružanja pomoći građanima BiH, djelovali su na prostoru Orašja i Ljubuškog, pri čemu su posade provele u zraku 7,5 sati i prevezle 24 osobe i 4 tone tereta.

Od upućivanja u BiH letačke posade HRZ i PZO-a sveukupno su do danas imale 180 letova s ostvarenim 71 satom leta, pri čemu je prevezeno 285 osoba i 94 tone različitog materijala. Polazna baza posada je aerodrom Rajlovac kod Sarajeva.

Djelovanje hrvatskih helikoptera u BiH, sukladno odluci Vlade od 19. svibnja i uz suglasnost Predsjednika Republike, završava danas u 19 sati, osmog dana pružanja pomoći stanovništvu poplavljenih područja BiH, kaže se u priopćenju.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙