FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 31. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - SAD je predložio u ponedjeljak "tješnju suradnju" s Moskvom kako bi se zajamčila sigurnost Zimskih olimpijskih igara u Sočiju u veljači, nakon dva bombaška atentata sa smrtnim posljedicama u Volgogradu. "Američka vlada predložila je ruskoj vladi punu podršku sigurnosnim pripremama uoči Olimpijskih igara u Sočiju te nudimo tješnju suradnju u korist sigurnosti sportaša, gledatelja i drugih sudionika", objasnila je glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti Caitlin Hayden. Hayden je kazala da "SAD osuđuje terorističke napade koji su pogodili ruski grad Volgograd i upućuje iskrenu sućut obiteljima žrtava". Najmanje 14 osoba ubijeno je u ponedjeljak u samoubilačkom napadu na trolejbus u Volgogradu, dan nakon prvog samoubilačkog napada u kojem je poginulo 17 osoba na glavnom kolodvoru tog grada udaljenom tisuću kilometara od Moskve i Sočija, gdje se od 7. do 23. veljače održavaju Zimske olimpijske igre. "SAD je solidaran s Rusima protiv terorizma", dodala je glasnogovornica ureda za vanjsku politiku američkog predsjednika Baracka Obame.

ANKARA - Turska vlada nastavila se u ponedjeljak boriti protiv "zavjere" koju predstavlja, u njezinim očima, političko-financijski skandal koji je potresa i koji je stajao gospodarstvo već više od 100 milijardi dolara. Zbog oštrog skoka na financijskim tržištima, premijer Recep Tayyip Erdogan okupio je prvi put svoju novu ministarsku ekipu, sastavljenu naglo prošlog tjedna nakon ostavke trojice ministara zbog antikorupcijske istrage koja potresa državni vrh. Po završetku tog sastanka, glasnogovornik vlade Buelent Arinc ponovno je osudio "zamku" kojom se želi "ocrniti ugled Turske, kako unutar tako i izvan njezinih granica". "Govorimo o šteti većoj od 100 milijardi dolara", naglasio je zamjenik premijera pred novinarima, govoreći o padu valute i turskog tržišta izazvanom prošlog tjedna neviđenom političkom krizom. Valuta i istanbulska burza oporavile su se u ponedjeljak.

NEW YORK - Broj ubojstava u New Yorku pao je u ovoj godini u odnosu na proteklu 20 posto, a bilježi se i pad broja drugih kaznenih djela, piše New York Times. U gradu je tijekom godine zabilježeno 332 ubostva u odnosu na 419 ubojstava u 2012. Ovo je prvi puta od 1963. da je zabilježeno prosječno manje od jednog ubojstva dnevno. Broj provala u New Yorku pao je deset posto, a broj pljački i silovanja pet posto. No, bilježi se nekoliko posto više nenasilnih krađa poput krađa pametnih telefona te ozbiljnih napada. New York je početkom 1990-ih, kada je krenuo obračun s valom nasilja u gradu, godišnje bilježio preko dvije tisuće ubojstava. Osim u New Yorku broj ubojstava pao je i u drugim većim američkim gradovima poput Chicaga, Los Angelesa i Philadelphije.

KAIRO - Egipatsko pravosuđe osudilo je u ponedjeljak 139 pristaša islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, kojeg je svrgnula vojska, na dvije godine strogog zatvora zbog nasilja koje je izbilo na prosvjedu u Kairu 15. srpnja, izvijestila je službena agencija Mena. Islamisti koji mogu uputiti priziv na tu odluku, u pritvoru su. Sud je odredio pojedinačnu jamčevinu od 5000 egipatskih funti (otprilike 520 eura) što bi im omogućilo da se brane sa slobode. Otkad su vojnici svrgnuli i uhitili 3. srpnja Mursija, njegove pristaše prosvjeduju gotovo svakodnevno zahtijevajući povratak na vlast prvog demokratski izabranog predsjednika u zemlji.

NEW YORK - Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je Ban Ki-moonu da će se držati okvira međunarodnog prava u pronalaženju počinitelja atentata počinjenih u Volgogradu, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik glavnog tajnika UN-a. Vladimir Putin "kazao je da bi međunarodna zajednica trebala raditi usklađeno u borbi protiv terorizma te pohvalio važnu ulogu UN-a u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma", izjavio je Martin Nesirsky. "Potvrdio je glavnom tajniku da će Rusija raditi u okviru međunarodnog prava kako bi pred lice pravde privela počinitelje" atentata počinjenih u nedjelju i ponedjeljak u Volgogradu, dodao je on. Ban Ki-moon je pak sa svoje strane izrazio saučešće nakon napada u kojima je poginula najmanje 31 osoba a koje je odlučno osudilo 15 članica Vijeće sigurnosti UN-a.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙