FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rantzen: umjesto "trojke" Slovenija treba privatizaciju

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. prosinca 2013.(Hina) - Za izlazak iz krize Slovenija treba "korjenitu privatizaciju" jer će u suprotnom ulaziti u sve veće probleme, a ni Njemačka ni Europska unija ne žele novu državu koja bi trebala vanjsku financijsku pomoć jer bi to ponovno bio znak krize u eurozoni, izjavila je predsjednica slovensko-njemačke mješovite gospodarske komore Gertrud Rantzen.

"Europa izlazi iz recesije i nema želje da dobije slovensku molbu za pomoć. Europa ne želi da se pojavi nova država koja bi trebala pomoć europskih institucija, u situaciji kad Irska izlazi iz programa pomoći, čemu će slijediti i izlazak Španjolske. To bi značilo da je euro opet postao slab", rekla je Rantzen u petak u razgovoru za portal Telekoma Slovenije.

Umjesto programa koji bi joj u slučaju da zatraži pomoć diktirala "trojka" sada za Sloveniju postoji određeni "vanjski i javni pritisak" da izvede privatizaciju državnih tvrtki i banaka, pri čemu bi joj ako to želi mogli pomoći i njemački savjetnici, iznijela je Rantzen u razgovoru.

Svota od 4,8 milijardi eura za popunjavanje kapitalske rupe u bankama za Sloveniju je još u granicama koje može sama riješiti i kontrolirati, ali je potrebno da prihvati još više reformi kako bi revitalizirala gospodarstvo koje je u krizi, a u prvom redu mora provesti korjenitu privatizaciju, naglasila je Rantzen.

"Slovenija treba novi model jer je sadašnji neuspješan i nema budućnosti. Ako ne bude privatizacije, Slovenija neće izaći iz krize", rekla je Rantzen, dodavši da bi bila velika pogreška i korak natrag ako vlada koja najavljuje privatizaciju od toga odustane.

"Moguće je raspravljati o tome koja poduzeća privatizirati, ali je jasno da država mora van iz poduzeća i da je potrebno naći strateške partnere", rekla je Rantzen, dodavši da bi u tom procesu Sloveniji mogli pomoći savjetnici iz Njemačke koja s privatizacijom na području nekadašnje istočne Njemačke ima velika iskustva.

"O privatizaciji u Sloveniji raspravljate već deset godina i ako sada ne ispunite ono što govorite u inozemstvu, za nekoliko godina ćete imati velike probleme. Nijedna vlada si ne može priuštiti da ide u inozemstvo i obećava privatizaciju, a onda to ne ispuni", rekla je Rantzen.

Na pitanje kakve će promjene donijeti politika nove njemačke koalicijske vlade, Rantzen je navela da većih promjena neće biti i da će se Njemačka i dalje zauzimati za politiku štednje iako možda ne tako rigoroznu kao ranije i da će podupirati nastanak bankarske unije, gdje je pozicija Njemačke vrlo jasna.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙