FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bratušek kaže Slovenija u 2014. bez pada BDP-a

Autor: lfia
LJUBLJANA, 13. prosinca 2013.(Hina) - Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u petak da vjeruje u početak gospodarskog oporavka već u idućoj godini iako većina prognoza domaćih i stranih ustanova izlazak iz recesije i blagi rast najavljuju tek za 2015.

"Uvjerena sam da u idućoj godini neće biti pada gospodarske aktivnosti i da će se smanjiti stupanj nezaposlenosti", rekla je Bratušek za Slovenski radio dodavši da naznake kraja višegodišnje recesije vidi već u prethodnom kvartalu u kojemu je BDP stagnirao.

"Optimistična sam za iduću godinu. Na pravom smo putu i imamo cilj, a to je ključno", rekla je Bratušek.

Kao glavne prioritete svoje koalicijske vlade za koju smatra da treba održati političku stabilnost i ostati na vlasti do 2015. navela je saniranje stanja u gospodarstvu, nakon što se provede sanacija bankarskog sustava.

"Razduživanje poduzeća, kako bi se u onima koja mogu opstati na tržištu sačuvale zdrave jezgre i određen broj zaposlenih bit će u našem fokusu iduće dvije godine", rekla je Bratušek dodavši da će ona poduzeća koja ne budu mogla opstati na tržištu kao konkurentna morati u stečaj, a radna mjesta biti izgubljena.

Bratušek je izrazila zadovoljstvo stajalištem Europske komisije prema planiranoj sanaciji slovenskog bankarskog sustava, te rekla da treba utvrditi i kaznenu odgovornost onih koji su krivi za loše kredite i gubitke u vodećim bankama koje će se privatizirati, odnosno bit će im nađeni "strateški partneri", kao i paketu od 15-ak tvrtki koje vlada namjerava privatizirati.

Bratušek je navela da je nakon nedavnih investicijskih konferencija u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Rusiji dobila osjećaj da je najviše interesa za privatizaciju Telekoma Slovenije, te da s druge stranne u Sloveniji nema greenfield investicija, ali ne kako je rekla zbog poreza nego zbog "administrativnih" barijera u dobivanju svih potrebnih dozvola koje trebaju investitori.

Bratrušek je rekla da ne isključuje niti temeljitiju rekonstrukciju svoje vlade, kako zahtijevaju neki od koalicijskih partnera, ali da vlada kao ekipa dobro radi i da su to pokazali rezultati nakon osam mjeseci njezina djelovanja.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙