FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 24. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta u 12,30 sati.

LONDON/PARIZ - Poremećen promet i nestanak struje, kao posljedica orkanskoga vjetra i oblinih kiša, izazvali su kaos u Britaniji i Francuskoj u kojima je Badnjak jedan od dana u kojima se najviše kupuje i putuje. Na objema stranama La Manchea vjetar je puhao i do 145 km/h, dosad su poginule najmanje tri osobe, rijeke su poplavile, nastali prometni čepovi, a otkazani su letovi, trajekti i vlakovi. U Francuskoj su najviše stradale regije Bretanja i Normandija gdje je 240 tisuća kuća ostalo bez struje. U Engleskoj je bez struje ostalo stotinu tisuća kućanstava.

KAIRO - Dvanaest osoba je poginulo, a 134 su ranjene u eksploziji automobila bombe u policijskoj postaji u egipatskom gradu Mansuri, jednom od najsmrtonosnijih napada otkako je vojska u srpnju svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. Glasnogovornik vlade optužio je za napad Mursijevu stranku Muslimansko bratstvo, a premijer ju je službeno proglasio terorističkom oraganizacijom. No, i Muslimansko bratstvo se priključilo osudama napada u Mansuri u delti Nila. "Ovo smatramo činom izravnog napada na jedinstvo egipatskog naroda i tražimo istragu kako bi se počinitelji tog zločina priveli pravdi", stoji u priopćenju te organizacije. Vlada koju podupire vojska obećala je još žešću borbu protiv terorizma rekavši da napad izveden neposredno nakon ponoći u gradu sjeverno od Kaira neće omesti plan političke tranzicije čiji je idući korak referendum u siječnu o novome ustavu.

LONDON - Više od 300 stanovnika sirijskog grada Alepa ubijeno je u tjedan dana zračnih napada snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Velik broj žrtava, među kojima su deseci žena i djece, stradali su od improviziranih bombi bačenih iz helikoptera, prenosi ta nevladina udruga sa sjedištem u Londonu. Sirijske vlasti tvrde da se bore protiv pobunjenika koji posljednjih 18 mjeseci kontroliraju dijelove Alepa, najvećeg grada u Siriji, i većeg dijela okolice. Direktor udruge rekao je da je 87-oro djece i 30 žena među 301 ubijenom osobom u zračnima napadima na Alepo od 15. prosinca koje je ranije osudio i SAD.

ISLAMABAD - Suđenje bivšem pakistanskom predsjedniku Pervezu Mušarafu odgođeno je pošto je na putu do suda u Islamabadu pronađen eksploziv, javlja BBC. Saslušanje na kojem će Mušaraf odgovoriti na optužbe o izdaji odgođeno je do 1. siječnja. Optužbe su povezane s njegovom odlukom da suspendira ustav i nametne izvanredno stanje 2007. godine. On je prvi pakistanski čelnik kojem će se suditi za izdaju. Mušaraf, koji se brani sa slobode, negira optužbe i kaže da su politički motivirane.

KRASNOJARSK - Dvije članice ruske skupine "Pussy Riot", Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina sastale su se u Krasnojarsku nakon amnestije koju je prošlog tjedna proglasio ruski predsjednik Vladimir i potvrdile da će se boriti za zaštitu ljudskih prava.

Marija Aljohina (25) odletjela je nakon izlaska iz zatvora u Nižnji Novgorodu u Krasnojarsk kako bi se srela sa Tolokonjikovom (24) koja je puštena iz zatvorske bolnice u tom gradu. I fotograf Greenpeacea Denis Sinjakov, uhićen krajem rujna na brodu Greenpeacea tijekom akcije na arktičkoj naftnoj bušotini i oslobođen u studenome, doputovao je u Krasnojarsk i sastao se s dvije mlade žene.

LJUBLJANA - Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om jedna je od najvažnijih odluka slovenskog parlamenta u protekloj godini i njome je Slovenija spriječila kritike da blokira ulazak susjedne zemlje u Uniju, ocijenio je predsjednik Državnog zbora Janko Veber. "Davanjem zelenog svjetla ulasku Hrvatske u EU postigli smo dogovor da se pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesijskog sporazuma", rekao je Veber u razgovoru za ljubljansko "Delo" od utorka. "Time smo spriječili da nas u Bruxellesu tretiraju kao državu koja susjednu zemlju blokira na njenom putu", istaknuo je. O pitanju štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj za "Delo" je govorio ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekavši da nijedan slovenski sud ili drugo tijelo neće priznati moguće presude hrvatskih sudova protiv te banke i da Slovenija ne može pristati na arbitražu o prenesenoj štednji.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙