FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada Južnog Sudana najavila veliku ofenzivu protiv pobunjenika

Autor: akoz
JUBA, 23. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Vlada Južnog Sudana je u ponedjeljak najavila kako će pokrenuti velike ofenzive kako bi vratila dva strateška grada koja sada nadziru pobunjenici lojalni bivšem potpredsjedniku Rieku Macharu.

Bivši potpredsjednik Riek Machar u ponedjeljak je ustvrdio da njegove snage nadziru sva veća naftna polja u državama Unity i Gornji Nil a agenciji Reuters u ponedjeljak rekao da je spreman za dijalog o okončanju sukoba ali da predsjednik Salva Kiir mora prvo osloboditi njegove uhićene političke saveznike.

Južnosudanski ministar informiranja izjavio je da vlada i dalje nadzire naftna polja i da neće prihvatiti zahtjev pobunjenika da se oslobode političari uhićeni zbog "državnog udara".

"Nema nikakvih izgleda da ćemo pustiti bilo koga tko je optužen za pokušaj državnog udara", rekao je telefonom agenciji Reuters ministra informiranja Michael Makuei. Makuei je odbacio i Macharove tvrdnje o nadzoru nad naftnim poljima.

U sukobima u nešto više od tjedan dana ubijene su stotine ljudi a tisuće istjerane iz svojih domova.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je izjavio da će Vijeću sigurnosti preporučiti da poveća broj pripadnika mirovnih snaga u Južnom Sudanu kako bi se bolje zaštitili civili od nasilja koje je Južni Sudan dovelo do ruba građanskog rata.

"Poslat ću pismo Vijeću sigurnosti s mojim preporukama za jačanje UNMISS-ovih kapaciteta zaštite dodatnim vojnicima, policijom i logističkim sredstvima", rekao je Ban novinarima. UNMISS je UN-ova misija u Južnom Sudanu. UN u Južnom Sudanu ima oko 6800 vojnika mirovnih snaga i gotovo 700 policajaca.

(Hina) xakoz yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙