FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD iz Južnog Sudana evakuirao 120 ljudi

Autor: vkla
WASHINGTON, 18. prosinca 2013. (Hina/AFP) - SAD je u srijedu evakuirao 120 osoba iz Južnog Sudana, među kojima su i vladini službenici, zbog ozbiljnih sukoba između vojnih frakcija koji potresaju tu mladu zemlju, potvrdili su američki dužnosnici.

State Department je već u utorak naredio evakuaciju iz Južnog Sudana diplomata i zaposlenika veleposlanstva koji se ne smatraju nužnim osobljem te obustavio aktivnosti veleposlanstva u Jubi.

Evakuacija američkog osoblja i državljana trećih zemalja izvršena je transportnim zrakoplovima C-130 koji su sletjeli u Nairobi, u susjednoj Keniji.

"Stanje u Jubi se uistinu pogoršalo", kazao je dužnosnik ministarstva obrane, potvrdivši da iz zračne luke dopiru pucnji.

Južnosudanski predsjednik Salva Kiir optužuje svog suparnika bivšeg potpredsjednika Rieka Machara, kojega je otpustio u srpnju, za poticanje na državni udar, zbog čega su uslijedili dvodnevni sukobi. Machar odbacuje optužbe. Kiir je iz dominantnih Dinka, a Machar je pripadnik Nuera, dviju etničkih skupina koje su se i ranije sukobljavale.

Prema procjeni UN-a, u 48 sati je poginulo između 400 i 500 ljudi.

Borbe između južnosudanskih vojnika koje su izbile u nedjelju navečer u glavnom gradu Jubi proširili su se u srijedu na zapaljivu točku grad Bor potičući strahovanja od šireg sukoba između klanova. Južnosudanska vojska rekla je kako je izgubila nadzor nad Borom nakon sukoba s borcima odanim Macharu.

U Boru su vojnici Nuera odani Macharu masakrirali stotine Dinka 1991.

SAD je davao veliku potporu uspostavi Južnog Sudana u srpnju 2011., koji je nastao odcjepljenjem od države Sudan.

(Hina) xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙