FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južni Sudan: Predsjednik spreman na razgovor s oporbom

Autor: mtro
JUBA, 21. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Vlada Južnog Sudana objavila je u subotu da je spremna bez preduvjeta razgovarati s Riekom Macharom, protivnikom predsjednika Salva Kiira kako bi se prekinuli oružani sukobi koji razaraju zemlju.

Spremni smo bez preduvjeta razgovarati sa svim pobunjenicima, uključujući i Rieka Machara, navela je vlada na društvenoj mreži Twitter.

Etiopski ministar vanjskih poslova Tedros Adhanom, koji je vodio izaslanstvo afričkog posredovanja u kojem je pet zemalja, izjavio je nakon susreta u petak s dvojicom protivnika da su razgovori "bili vrlo produktivni".

Nakon porasta nasilja u Južnom Sudanu, gdje je u četvrtak ubijeno deset civila i dvojica pripadnika Plavih kaciga, UN i SAD su pozvali na dijalog.

Washington je u petak uputio na lice mjesta svog specijalnog izaslanika u regiji, veleposlanika Donalda Bootha.

U jednoglasnoj neobvezujućoj deklaraciji, Vijeće sigurnosti je u petak pozvalo Salva Kiira i Rieka Machara, čije je političko suparništvo izazvalo val nasilja između dvije zajednice, Dinka i Nuera, da upute poziv na prekid neprijateljstva i trenutačno pokretanje dijaloga.

I američki državni tajnik John Kerry je pozvao na dijalog.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙