FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SARAJEVO - Predstojeći blagdan Božića trebao bi sve podsjetiti na istinske radosti obiteljskog života a nova bi godina trebala dati poticaj svim ljudima da se odvažno suoče sa životom i njegovim izazovima, kazao je u ponedjeljak u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U božićnoj poruci vjernicima kardinal Puljić je podsjetio kako je predstojeći blagdan uvijek bio poticaj za gradnu mostova mira i međusobnog pomirenja pa tako i ovogodišnji Božić predstavlja priliku za jačanje obiteljske ljubavi. "Božić se treba dogoditi u srcu svakog vjernika, to treba biti osobni susret s Bogom. Taj Božić, očitovana Božja ljubav treba ponovo ražariti radost obiteljskog života, svetost braka i prihvaćanje djece kao dara Božjega", kazao je vrhbosanski nadbiskuop ističući koliko je važno da upravo najmanji i najslabiji u svakoj zajednici dobiju pomoć i osjete blizinu obiteljske ljubavi. Ohrabrio je sve vjerničke obitelji da svojom živom vjerom i djelotvornom ljubavlju svjedoče kako su Crkva u malom i da Bog stanuje u njihovim srcima i obiteljima.

MOSKVA - Nadežda Tolokonjikova, druga članica punk skupine Pussy Riot, također je u ponedjeljak oslobođena iz ruskog zatvora, objavio je na twitteru njen suprug Pjotr Verzilov. Druga članica skupine Marija Aljohina (25) koja je ranije oslobođena iz zatvora rekla je da je njeno puštanje na slobodu "predstava za javnost" i da bi odbila napustiti zatvor da joj je ostavljena ta mogućnost. "Ne smatram to humanitarnim činom", rekla je Aljohina za TV kanal Dožd. Aljohina je puštena na slobodu u okviru amnestije koju je prošlog tjedna proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin. On je najavio da u okviru amnestije treba biti oslobođena i Tolokonjikova. Tolokonjikova i Aljohina bile su osuđene na dvogodišnju kaznu zatvora zbog "punk molitve" u moskovskoj katedrali protiv Putina i njegovih tijesnih veza s ruskom pravoslavnom crkvom.

MOSKVA - Rusija je poslala 25 oklopljenih kamiona tipa Ural i 50 kamiona tipa KAMAZ u Siriju kako bi pomogla u prijevozu otrovnih tvari koje će biti uništene u skladu s međunarodnim sporazumom o uništavanju sirijskog kemijskog oružja, izvijestio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu predsjednika Vladimira Putina u ponedjeljak, a prenose ruski mediji. Rusija je prošlog tjedna objavila da je njezina mornarica spremna pratiti brodove koji budu odvozili smrtonosno sirijsko kemijsko oružje koje će u skladu s međunarodnim sporazumom biti uništeno na pučini. Sirija je pristala predati te opasne otrove od kojih se mogu proizvesti sarin, VX i drugi smrtonosni otrovi. Danska i Norveška dvama teretnim brodovima izvest će kemikalije iz sirijske luke Latakije, a pratit će ih njihove dvije fregate. Kemikalije će biti uništene na moru, na posebno prilagođenom američkom brodu jer su preopasne da odu i u koju državu. Još nema dogovora o tome gdje će taj brod biti usidren dok to traje.

LJUBLJANA - Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča su sa 14,1 posto glasova koje bi dobili na eventualnim prijevremenim izborima najpopularnija slovenska stranka, a odmah iza njih je sa 11,8 posto Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, pokazalo je zadnje ovogodišnje redovno mjesečno ispitivanje za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" i televizijsku postaju POP-TV. Redovni izbori u Sloveniji planirani su za 2015. godinu, ali oporbeni prvaka Janez Janša smatra da bi se mogli održati i ranije jer tvrdi da sadašnja vlada zemlju gura u još dublju krizu i ne želi otkriti krivce za kapitalsku "rupu" u slovenskim bankama koja će svakog stanovnika stajati 1500 eura, samo za sanaciju najvećih triju banaka u vlasništvu države.

PEKING - Kina je tijekom vježbe u Južnom kineskom moru izvela niz upješnih testiranja na svom jedinom nosaču zrakoplova, objavili su u ponedjeljak državni mediji u Pekingu. Ovomjesečna vojna vježba uz obalu otoka Hainana nije samo prvo slanje kineskoga nosača zrakoplova u to more oko kojega se Kina spori s Japanom, nego i prvi put da je taj nosač plovio u borbenoj skupini poput američkih nosača, kažu regionalni vojni izvori i analitičari. Brod Liaoning izveo je od početka prosinca više od stotinu provjera operativnih i borbenih sustava, objavio je službeni list na engleskome China Dialy. "Obavili smo testiranje borbenih sposobnosti i pogonskoga sustava", piše China Daily.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙