FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje uoči božićnih blagdana

Autor: neba
ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi očekuje miran početak tjedna, u kojemu će se zbog božićnih blagdana trgovati samo dva dana, pa se ne očekuju ni veći prometi, ni veće oscilacije Crobex indeksa.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,68 posto, na 1.778 bodova, a u četvrtak je dosegnuo i 1.786 bodova, najvišu razinu u više od dva mjeseca. Crobex10 porastao je, pak, 0,63 posto, na 994 bod.

Redovni promet dosegnuo je 87,5 milijuna kuna, što je otprilike 37 milijuna više nego tjedan dana ranije.

Nakon duljeg razdoblja mršavih prometa i stagnacije indeksa, prošloga se tjedna domaće tržište razbudilo, što se zahvaljuju odluci Vlade o prodaji 39,05 posto redovnih dionica Croatia osiguranja Adris grupi.

„Na domaćem je tržištu prošloga tjedna bilo vrlo živo, a porasli su i Crobexi i promet. Prosječan dnevni promet dosegnuo je gotovo 18 milijuna kuna, što nije zabilježeno još od srpnja. To se zahvaljuje privatizaciji Croatia osiguranja, što je razbudilo tržište“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Seiermaerkische banci.

Uz promet od 4,7 milijuna kuna, cijena redovne dionice Croatia osiguranja skočila je prošloga tjedna 14,7 posto, na 7.110 kuna.

Povlaštena dionica Adris grupe poskupila je, pak, 4,7 posto, na 279 kuna. Tom je dionicom prošloga tjedna ostvaren najveći promet, 16,4 milijuna kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 14,3 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 0,97 posto, na 176,79 kuna.

Među najvećim dobitnicama našla se dionica Arenaturista. Uz promet od 3,2 milijuna kuna, njezina je cijena porasla 16,5 posto, na 183 kune.

Snažno su porasle i cijene dionica Dalekovoda, 13,3 posto, te Belja, 10,1 posto, dok se po padu cijene za 28 posto izdvaja dionica Lošinjske plovidbe Holdinga.

No, euforija na tržištu kratko je trajalo. Nakon osjetnog rasta u srijedu i četvrtak, u petak su Crobex indeksi pali.

Ovoga se, pak, tjedna ne očekuje nastavak življeg trgovanja jer se zbog božićnih blagdana na Zagrebačkoj burzi ne radi od utorka do četvrtka.

„Ovaj je tjedan blagdanski, pa će se na Zagrebačkoj burzi trgovati samo dva dana. Stoga ne očekujemo previše aktivnosti, no moguće su vijesti iz pojedinih kompanija, što bi moglo utjecati na njihove dionice“, kaže Augustinović.

Sa svjetskih tržišta, pak, stižu pozitivni signali jer je uklonjena velika neizvjesnost nakon što je američki Fed prošloga tjedna smanjio poticajne monetarne mjere.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 3 posto, na 16.221 bod, dok je S&P 500 porastao 2,4 posto, na 1.818 bodova, što su nove rekordne razine tih indeksa.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 4,4, a pariški CAC 3,3 posto.

„Na svjetskim je tržištima i prošli tjedan bio vrlo pozitivan. To se zahvaljuje dobrim gospodarskim podacima i olakšanju ulagača nakon odluke Feda da počne s postupnim smanjenjem poticaja, što je dugo držalo ulagače u neizvjesnosti. Uz to, američka središnja banka poručila je da će zadržati rekordno niske kamatne stope sve dok to bude potrebno, što znači da će i dalje na taj način podržavati rast gospodarstva“, kaže Augustinović.

Novi je tjedan počeo daljnjim rastom cijena dionica na azijskim tržištima, a dobro raspoloženje uoči božićnih blagdana očekuje se danas i na europskim burzama.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙