FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 8. prosinca 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB - Češka se u subotu smije premijeru i dvojici njegovih ministara koji su, ne znajući da je mikrofon uključen, razgovarali o tome kako izbjeći odlazak na pogreb Nelsona Mandele, a snimka se brzo proširila internetom. "Čovječe, sad je još i Mandela umro. Nadam se da će predsjednik ići. Čovječe, samo da ja ne idem", tako je premijer u ostavci Jiri Rusnok s ministrom obrane Vlastimilom Picekom razgovarao o izaslanstvu za pogreb preminuloga Nelsona Mandele, a sve je prenio i informativni kanal nacionalne televizije ČT24. Južnoafrička Republika tako je daleko, žali se Rusnok, a ne tješi ga ni obećanje ministra obrane da će se ići vojnim zrakoplovom o trošku ministarstva obrane. "Užas. Nadam se da se Milošu (Zemanu, predsjedniku države) da putovati. Ali liječnici će ga sigurno odvratiti od toga". Zeman je zbog problema s koljenom otkazao sva putovanja u inozemstvo pa i Picek sumnja u Zemanov odlazak u JAR. "A kako će se on popeti u avion?", kaže Picek, a ministar financija Jan Fischer dodaje: "Istina, on ima problema sa stubama", aludirajući, čini se, na teturanje i padove predsjednika Zemana za koje mediji nagađaju da je posljedica njegove sklonosti alkoholu, a ne virusne infekcije kako je to objasnio ured predsjednika. Jan Fischer, i sam bivši češki premijer, zaključuje da je to "totalna glupost" i dodaje, pokazalo se s pravom: "Još će ispasti neko s***e".

ZAGREB/NASHVILLE - Par iz okolice Nashvillea dobio je puno više od onoga što je naručio u McDonald'su - papirnatu vrećicu s tisućama dolara, pišu američki mediji. Lokalna televizijska mreža WTVF-TV javila je da su tisuće dolara, koje je trebalo deponirati u banku, stavljene u papirnatu vrećicu a zaposlenik je pobrkao onu s novcem i onu s hamburgerima za Grega i Stacey Terry. Vrlo je brzo uvidio pogrešku, sjeo u automobil i pratio par do njihova doma. Istovremeno, Greg i Stacey kod kuće su otvorili vrećicu i pronašli novac, ali nije poznato bi li ga i vratili da im vlasnik restorana Phil Gray nije pozvonio na vrata. On je u priopćenju zahvalio Terryjevima te rekao da pokušava utvrditi kako je moglo doći do pogreške.

NEW YORK - Električna gitara Boba Dylana na kojoj je svirao na glasovitom koncertu u Newportu 1965., prodana je u petak u New Yorku za 965.000 dolara, što je svjetski rekord za jednu gitaru. Gitaru Fender Stratocaster iz 1964. koja je još imala originalne žice, dražbovna kuća Christie's je bila procijenila između 300.000 i 500.000 dolara. Kupio ju je privatni kolekcionar. Ta je gitara imala "legendarni status u glazbenim analima", istaknuo je Tim Lecky, organizator dražbe. Ona se zauvijek povezuje s Dylanovim prijelazom s folka na rock koji se dogodio na folk festivalu u Newportu. Dylan je tada imao 24 godine i nastupio je s tom električnom gitarom, iako je obično svirao na akustičnoj gitari i na usnoj harmonici. Uz zvižduke i glasno negodovanje publike napustio je pozornicu nakon tri pjesme. Na aukciji je prodano i pet tekstova Dylanovih pjesama iz 1965.-1966. koji su bili procijenjeni između 3.000 i 30.000 dolara, ali je samo jedan našao kupca za 20.000 dolara.

LOS ANGELES - Tvrtka Walt Disney kupila je sva marketinška i distribucijska prava na bilo koji budući film o Indiani Jonesu, prema sporazumu s Paramount Picturesom koji je objavio prva četiri nastavka serijala o popularnom filmskom arheologu. Paramount će zadržati distribucijska prava za prva četiri filma o Indiani Jonesu, objavila je ta tvrtka. Te je filmove producirao Lucasfilm, kompanija koju je Disney preuzeo 2012. Disney je već ranije priopćio da planira snimiti i peti nastavak popularnog serijala, ali nije objavio druge pojedinosti o tome. Serijal je pokrenut 1981. godine filmom "Otimači izgubljenog kovčega" s Harrisonom Fordom u ulozi Indiane Jonesa. Ford je glumio i u preostala tri filma. Sva je četiri filma, koji su ukupno zaradili 1,9 milijarda dolara, režirao Steven Spielberg.

SINGAPUR - Tam Chua Puh, 43-ogodišnji slastičar, bio je prava senzacija kad je prošle nedjelje na maratonu u Singapuru pobijedio puno kvalitetnije protivnike, ali je njegova proslava bila kratka jer se ustanovilo da nije prošao sve kontrolne točke, a on je sam kasnije priznao da je ukupno pretrčao šest kilometara. Chua Puh je sve iznenadio pretekavši za nekoliko minuta najbolje lokalne maratonce, te pretrčavši "maraton" za dva sata i 46 minuta. Favorit Mok Ying Ren završio je utrku za 2 sata i 54 minute. Veliki rezultat koji je postigao posljedica je činjenice da ga je boljelo koljeno te je odlučio krenuti prečicom, te pretrčao 6 umjesto 42.195 km i došao na čelo utrke nešto prije ciljne linije. Nakon kratkog slavlja i čuđenja njegovom izvanrednom postignuću, organizatori su ga diskvalificirali jer nije prošao sve kontrolne točke. No, to nije njegova prva maratonska prevara - na dva prethodna maratona uskočio je u vozilo hitne pomoći i izašao pred kraj kako bi ušao u cilj. U razgovoru za singapurski dnevni list Straits Times rekao je da je htio biti siguran da će završiti utrku i dobiti majicu i medalju kojom su nagrađeni svi oni koji dođu do cilja. Iako u svojem potezu ne vidi ništa sporno, ipak je izrazio žaljenje ako je organizatorima stvorio probleme.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙