FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 22. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSTAR - Ministar financija Federacije BiH Ante Krajina rekao je da je neizvjesno hoće li vlasti ovoga entiteta moći do kraja godine isplatiti plaće, a najavio je rezove u svim stavkama entitetskog proračuna jer je izostala isplata tranše MMF-a i sredstava od novca na računu državne kompanije Elektroprijenosa. "U ovom trenutku nema nikakvih isplata. Mi smo trenutačno u takvoj situaciji da skupljamo novac za plaće, pa sada vi zaključite kako stvari stoje", rekao je Krajina za Dnevni Avaz od nedjelje. Pojasnio je da su vlasti samo uspješno servisirale dug prema međunarodnim financijskim institucijama, te da nije sigurno hoće li svim korisnicima proračuna biti isplaćene plaće za studeni do kraja godine. Pri tome je naveo kako će isplata sredstava za braniteljsko-invalidsku zaštitu biti upitna u siječnju.

MOSKVA - Nekadašnji naftni tajkun Mihail Hodorkovski, kojeg je nakon 10 godina provedenih u sibirskom zatvoru predsjednik Vladimir Putin pomilovao, izjavio je u razgovoru za ruski časopis u broju od nedjelje da se neće vraćati u politiku niti će tražiti povrat imovine svoje bivše naftne tvrtke Yukos. Hodorkovski, koji je u subotu nakon izlaska iz zatvora u blizini Arktičkog kruga otputovao u Berlin, kazao je da uz njegovo oslobađanje nisu postavljeni nikakvi uvjeti te da u molbi za pomilovanje nije priznao krivnju. Nekada najbogatiji čovjek Rusije, Hodorkovski je bio u zatvoru od uhićenja 2003. godine pod optužbom za prijevaru i izbjegavanje poreza. Bio je osuđen na zatvorsku kaznu u dva postupka za koje kritičari Kremlja tvrde da su bili politički motivirani te da je kažnjen jer je ugrozio Putina.

ŽENEVA - Predsjednik Švicarske Ueli Maurer je izjavio da se protivi bojkotu Olimpijskih igara u Sočiju u razgovoru objavljenom u nedjelju u "SonntagsBlick". "Ne treba politizirati sport", izjavio je Maurer, koji je i ministar sporta. Rusiju mogu kritizirati na međunarodnim konferencijama, ili u UN-u, ali ne u sportu jer bi to bilo "bijedno". Maurer će ići na Olimpijske igre kao ministar sporta. Njegov nasljednik na godišnjem predsjedništvu Konfederacije Didier Burkhalter, ministar vanjskih poslova će također ići u Soči. Ruski predsjednik Vladimir Putin u lipnju je potpisao zakon o zabrani "propagiranja netradicionalnih spolnih odnosa" koji mnogi kritiziraju kao nedemokratski.

TEHERAN - Iran je službeno kritizirao susret izaslanstva Europskog parlamenta, koje je nedavno posjetilo zemlju i dvoje disidenata, odvjetnice Nasrin Sotudeh i filmaša Džafara Panahija, izvijestili su u nedjelju iranski mediji. "Otpremnik poslova grčkog veleposlanstva je u subotu bio pozvan u ministarstvo vanjskih poslova gdje mu je obznanjeno nezadovoljstvo Irana" nakon susreta organiziranog u tom veleposlanstvu između izaslanstva Europskog parlamenta i "osoba osuđenih za događaje 2009.". (Sotudeh i Panahi). Oni su osuđeni zbog sudjelovanja na prosvjedima nakon spornog reizbora bivšeg konzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009. Izaslanstvo osam eurozastupnika, koje je vodila finska ekologinja Tarja Vronberg, završilo je u utorak šestodnevni posjet Iranu. Izaslanstvo se sastalo s članovima vlade i parlamenta, kao i s odvjetnicom Nasrin Sotudeh i filmašem Džafarom Panahijem, dobitnicima nagrade Saharov 2012. koju parlament dodjeljuje braniteljima ljudskih prava.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙