FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeni sukobi u glavnom gradu Južnog Sudana

Autor: bnov
JUBA, 17. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Nova pucnjava čula se u utorak ujutro u glavnom gradu Južnog Sudana, dan nakon što je predsjednik te mlade države Salva Kiir objavio da je uveo policijski sat nakon neuspješnog "pokušaja državnog udara".

Sporadična pucnjava, posebice teškim naoružanjem, nastavljena je u prvim jutarnjim satima u utorak iz pravca vojnih zgrada nekoliko kilometara od središta glavnog grada Jube. Samo je nekoliko vozila patroliralo pustim ulicama glavnog grada čiji su se stanovnici zabarikadirali u svojim domovima.

Ministar vanjskih poslova Elia Lomuro ustvrdio je da je najmanje 12 osoba poginulo u sukobima koji su izbili u nedjelju malo prije ponoći.

"Najmanje 12 osoba je ubijeno", kazao je Lomuro na radiju Eye, ističući da su žrtve većinom vojnici.

Prema drugim radio-postajama u Jubi najmanje 130 ranjenih primljeno je u bolnicu.

Predsjednik Južnog Sudana Kiir objavio je u ponedjeljak da je spriječio "pokušaj državnog udara" nakon intenzivnih sukoba u Jubi. Sukobi su posljedica višemjesečnih napetosti između Kiira i njegovog smijenjenoga zamjenika Rieka Machara.

Kiir je vojnike odane Rieku Macharu, smijenjenome s mjesta potpredsjednika u srpnju, okrivio za poticanje sukoba u glavnome gradu. Njih su dvojica iz suparničkih etničkih skupina koje su već bile u sukobima. Machar je najavio da se kani kandidirati za predsjednika.

U pratnji ministara i u maskirnoj odori Kiir je proglasio policijski sat koji počinje od ponedjeljka, a trajat će svaku noć od 18 do 6 sati.

Po Kiirovim riječima, ti sukobi koje on smatra "pokušajem državnog udara" izbili su kad je neidentificirana osoba zapucala u zrak u blizini mjesta na kojem je trajala konferencija vladajuće stranke.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙