FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Čelnici EU-a završili su u petak sastanak na vrhu prihvaćanjem početka pregovora sa Srbijom te raspravom o vanjskopolitičkim temama i potvrdili da ostaju i dalje otvoreni za tješnju suradnju s Ukrajinom, koja je prošli mjesec odbila potpisati sporazume s Unijom i okrenula se Rusiji. Šefovi država ili vlada 28 zemalja članica potvrdili su zaključke o proširenju koje su ranije ovog tjedna usvojili ministri vanjskih poslova. Oni su zaključili da Srbija započne pregovore u siječnju, a predstojeće grčko predsjedništvo najavilo je da će se prva međuvladina konferencija održati 21. siječnja. Albaniji je obećano da će dobiti kandidatski status do lipnja sljedeće godine ako nastavi sa sadašnjim reformskim naporima.

ZAGREB - Austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza primili su u petak u Zagrebu predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Sabora Ivo Josipović i s ministrom koji je za svoj prvi inozemni posjet odabrao Hrvatsku složili se kako to svjedoči o izvrsnim odnosima Hrvatske i Austrije, priopćeno je iz ureda predsjednika i Sabora. Kurz, koji je dužnost u novoj austrijskoj vladi preuzeo početkom tjedna, rekao je da je odabrao Hrvatsku jer je želio posjetiti najmlađu članicu EU koju je Austrija kontinuirano podupirala u integracijskim procesima.

ZAGREB - Hrvatske birače treba snažnom institucionalnom i stranačkom kampanjom motivirati da izađu na iduće europske izbore kako se ne bi ponovila niska izlaznost na prvim izborima za Europski parlament (EP), istaknuli su u petak u Zagrebu hrvatski zastupnici u EP-u. Hrvati će u svibnju iduće godine prvi puta birati hrvatske predstavnike u EP-u s punim mandatom od četiri godine. Na izborima u travnju, na polovici mandata aktualnog saziva EP-a, 12 zastupnika iz Hrvatske izabralo je samo 20,78 birača, što je dosad druga najniža izlaznost na europske izbore. Na posljednje izbore za EP 2009. izašlo je u prosjeku 43 posto građana Unije.

ZAGREB - Hrvatske zajednice izvan Hrvatske imaju jednak cilj - očuvati hrvatski identitet i potencijalom koji imaju pridonijeti razvoju Hrvatske, izjavio je u petak u Zagrebu Nevenko Herceg, predsjednik Savjeta hrvatske vlade za Hrvate izvan Hrvatske po završetku prve dvodnevne sjednice tog tijela. "Svima je jednak cilj - očuvati hrvatski identitet, a taj svekoliki potencijal koji izvandomovinska Hrvatska ima, a koja je po broju slična domovinskoj Hrvatskoj i po nekim procjenama govorimo o oko četiri milijuna Hrvata izvan Hrvatske, ...treba staviti u funkciju razvoja domovinske Hrvatske", rekao je Herceg.

ZAGREB - Skupina zastupnika u Europskome parlamentu uputila je u petak Hrvatskoj otvoreno pismo u vezi s najavom referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma koji će, smatraju, biti kršenje prava nacionalnih manjina. Zajedno s njima, otvoreno je pismo poslala i ELEN, nevladina organizacija koja se zalaže za ravnopravnost jezika. Ukupno 73 zastupnika, uglavnom socijaldemokrata, liberala i zelenih, ali i četvero članova konzervativne Europske pučke stranke potpisalo se na otvoreno pismo kojim "izražavaju zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i zbog mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava".

MOSKVA/BERLIN - Oslobođeni bivši ruski tajkun Mihail Hodorkovski stigao je u petak navečer u Njemačku, nekoliko sati nakon što ga je pomilovao politički protivnik, ruski predsjednik Vladimir Putin. Pošto je pušten iz zatvora Segeža, duboko u arktičkoj šumi kod granice s Finskom, Hodorkovski se ubrzo našao u Berlinu i izdao priopćenje u kojem potvrđuje da je tražio oprost iz obiteljskih razloga, ali da nije priznao krivnju za utaju poreza.

LONDON - Velika Britanija pristala je uništiti dio sirijskog kemijskog oružja u privatnoj tvrtki i osigurati pratnju skandinavskim brodovima koji će prevesti opasan teret, objavila je u petak britanska vlada. Oko 150 tona opasnih kemikalija bit će brodom iz Sirije prevezeno u britansku luku, stoji u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

LONDON - Špijuni iz Velike Britanije i SAD-a špijunirali su visokog dužnosnika Europske unije, zgrade njemačke vlade i ured izraelskog premijera, po posljednjim dokumentima Edwrada Snowdena objavljenim u petak. Među drugim metama od 2008. do 2011. godine bile su strane energetske kompanije i humanitarne organizacije, izvijestili su britanski Guardian i New York Times navodeći tajne dokumente koje je u javnost pustio bivši suradnik Nacionalne agnecije za sigurnost SAD-a (NSA) Edward Snowden. Snowden je ukazao na široki nadzor NSA-a i britanske agencije GCHQ, a navodni razmjeri tih aktivnosti uznemirili su mnoge saveznike SAD-a i pokrenuli žestoku raspravu o ravnoteži između privatnosti i sigurnosti. Snowden se trenutačno nalazi u Rusiji gdje je dobio privremeni azil.

BRUXELLES - Iran i šest svjetskih sila produljili su za još najmanje jedan dan razgovore u Ženevi na razini stručnjaka o provedbi sporazuma o iranskom nuklearnom programu, rekli su diplomati u petak. Razgovori o sporazumu počeli su u četvrtak u Ženevi i trebali su biti zaključeni do kraja petka. Sedam država treba ocijeniti kada će sporazum o ograničavanju iranskih aktivnosti na nuklearnom programu i ublažavanju sankcija toj zemlji stupiti na snagu i razraditi tehničke aspekte kako će Iran obustaviti svoje sporne aktivnosti.

ZAGREB/MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da su zapadni političari počeli uviđati da je zadržavanje sirijskog predsjednika Bašara al Asada na vlasti manje zlo od islamističkog režima, prenose ruski mediji. "Neki od naši zapadnih kolega počeli su iznositi ideju - ne samo u privatnim razgovorima nego i javno - da je ostanak predsjednika Asada na vlasti manja prijetnja za Siriju, uzevši u obzir rastući utjecaj džihadista i terorista koji zauzimaju velika područja, nameću šerijatski zakon, istrebljuju manjine i ljude žive spaljuju samo zato što su druge vjere", rekao je Lavrov u intervjuu za agenciju RIA Novosti.

MADRID - Nacrt zakona, predizborno obećanje konzervativnog premijera Mariana Rajoyja iz 2011., kojim se znatno ograničava pobačaj, španjolska vlada je odobrila u petak dok se feministkinje i ljevica bune ističući da on znači "povratak 30 godina unatrag". Ovim tekstom se zapravo poništava zakon iz 2010. koji dopušta pobačaj do 14. tjedna trudnoće i do 22. tjedna u slučaju poremećaja razvoja fetusa i koji je, zajedno s homoseksualnim brakom, bio jedna od glavnih reforma bivše socijalističke vlade.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio na 45 godina zatvora radikalnog islamista Harisa Čauševića nakon što ga je proglasio krivim za teroristički napad na policijsku postaju u Bugojnu 2010. godine, u kojem je jedan policajac ubijen, a više ih je teže ili lakše ozlijeđeno. Sud je zaključio kako je Čaušević ovaj napad izveo u pokušaju nasilne uspostave šerijatske države u BiH.

MADRID - Španjolska policija 14 je sati u četvrtak i petak pretraživala sjedište vladajuće narodne stranke (PP), a sve u sklopu istrage o korupciji koja je početkom godine već zaprijetila destabilizacijom vlade premijera Mariana Rajoya. Na temelju naloga istražnog suca Pabla Ruza policija je u četvrtak navečer počela pregledavati dokumente i račune koji bi mogli pružiti dokaze o izvanknjiškom plaćanju obnove zgrade, a radovi su trajali od 2005. do 2011., rekao je glasnogovornik PP-a.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙