FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze nastavile rasti

Autor: neba
LONDON, 20. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros nastavile rasti, nakon jučerašnjeg snažnog skoka potaknutog odlukom američke središnje banke o blagom smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.282 boda, novu najvišu razinu u dva tjedna, nakon što je jučer skočio 1,8 posto, što je bio njegov najveći dnevni skok od polovice rujna.

Frankfurtski DAX indeks bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, dok su londonski FTSE i pariški CAC bili u minusu do 0,2 posto.

FTSEurofirst 300 indeks ojačao je od početka tjedna oko 3 posto, a ako zadrži te dobitke, to bi bio njegov najveći tjedni skok u osam mjeseci.

To se ponajviše zahvaljuje nedavnoj odluci američke središnje banke Feda o blagom smanjenju poticajnih mjera, čime je uklonjena velika neizvjesnost s tržišta.

Zbog toga ulagače nije pokolebala ni odluka agencije Standard & Poor's o smanjenju vrhunskog AAA kreditnog rejtinga Europske unije na AA+, zbog napetih pregovora oko proračuna Unije i nakon nedavnog smanjenja rejtinga nekoliko njezinih članica.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 15.870 bodova, novu najvišu razinu u šest godina. U cijelom ovom tjednu skočio je 3 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙