FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pod pritiskom neizvjesnosti u vezi Fedovih poticaja

Autor: neba
LONDON, 13. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale na novu najnižu razinu u dva mjeseca jer se ulagači plaše da će američka središnja banka smanjiti poticajne monetarne mjere već idućega tjedna.

Nakon što je jučer pao 0,9 posto, FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati daljnjih 0,1 posto, na 1.243 boda, novu najnižu razinu od polovice listopada.

Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu oko 0,1 posto, dok je frankfurtski DAX za toliko ojačao.

Europske ulagače razočarao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, što je posljedica strahovanja ulagača da će Fed smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo, možda već na sjednici idućega tjedna.

Kako svi makroekonomski podaci posljednjih tjedana ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva i kako je početkom tjedna u Washingtonu postignut dogovor o proračunu, Fed ima sve manje razloga za zadržavanje izuzetno popustljive monetarne politike.

Kako su Fedove poticajne mjere godinama podržavale rast cijena dionica, ulagači se plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

Uz to, plaše se da bi se rast gospodarstva mogao usporiti ako središnja banka smanji dotok svježeg, jeftinog novca na financijska tržišta jer bi u tom slučaju kamate porasle, zbog čega bi moglo oslabiti kreditiranje.

Zbog te neizvjesnosti, mnogi su se ulagači posljednjih dana odlučili povući zaradu s tržišta, ne želeći riskirati gubitak dosadašnjih prinosa u ovoj godini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,4 posto, na 15.403 boda. U cijelom ovom tjednu porastao je 0,7 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙