FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze oslabile, ulagači ne žele riskirati

Autor: neba
LONDON, 11. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago pale jer ulagači nisu voljni znatnije riskirati, s obzirom da bi američki Fed već idućega tjedna mogao smanjiti poticajne monetarne mjere.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.262 boda.

Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,3 posto, dok je frankfurtski DAX blago oslabio.

Oprez ulagača posljedica je jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu i izjava nekoliko čelnika Feda da je središnja banka vrlo blizu odluci o smanjenju poticaja. Pitanje je samo hoće li Fed to učiniti već u prosincu ili početkom iduće godine.

Programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

Vijest da su u Washingtonu pregovarači republikanaca i demokrata postigli načelni dogovor o proračunu za iduće dvije godine, donijela je olakšanje na tržišta. No, i to se smatra otvaranjem prostora za smanjenje poticaja Feda, o čemu će čelnici središnje banke odlučivati idućega utorka i srijede.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,6 posto, na 15.515 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙