FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se stagnacija Crobexa na najvišim razinama u dva mjeseca

Autor: neba
ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobex indeksa, koji su nakon dva dana osjetnijeg rasta dosegnuli najviše razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača vjerojatno će i dalje biti dionice Croatia osiguranja i Adris grupe.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,48 posto, na 1.786 bodova, najvišu razinu od 11. listopada, kada je iznosio 1.794 boda.

Crobex10 ojačao je, pak, 0,81 posto, na 1.003 boda, također najvišu razinu u više od dva mjeseca.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 27,2 milijuna kuna, što je otprilike 16 milijuna više nego dan prije.

Osjetan rast Crobexa drugi dan zaredom ponajviše se zahvaljuje usponu cijena pojedinih 'blue chip' dionica. Tako je cijena HT-a porasla 1,3, a Ine 2,2 posto.

Najveći je promet, 13,5 milijuna kuna, ostvaren povlaštenom dionicom Adris grupe, koja je poskupila 2,5 posto, na 284,05 kuna, na krilima odluke Vlade od srijede o prodaji udjela u Croatia osiguranju toj rovinjskoj tvrtki.

Dionicom Croatia osiguranja jučer je, pak, ostvaren promet od 3,9 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,10 posto, na 7.090 kuna.

Nakon nekoliko dana snažnog rasta cijena dionica turističkih kompanija, jučer je unovčavanje dobiti izazvalo njihov pad. Dionica HUP-a Zagreb pojeftinila je 1,45 posto, dok je cijena Valamar Adria Holding pala 2,2 posto, Liburnia Riviera Hotela 3, a Arenaturista 6,20 posto.

„Očekujem danas stagnaciju Crobexa i mirno trgovanje, uobičajeno za petak, a u fokusu ulagača i dalje bi mogle biti dionice Croatia osiguranja i Adrisa“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

A na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon snažnog skoka dan prije, kada je američka središnja banka blago smanjila poticajne monetarne mjere.

Dow Jones ojačao je 0,07 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,06, a Nasdaq indeks 0,29 posto.

Na azijskim su, pak, burzama cijene dionica jutros blago porasle, a i na europskim se burzama očekuje mirno trgovanje u pozitivnom ozračju.

„Na inozemnim tržištima vlada pozitivno raspoloženje nakon što je američka središnja banka najavila blago smanjivanje poticajnih monetarnih mjera. Međutim, danas nema nekih značajnijih makroekonomskih izvješća koja bi mogla osjetnije utjecati na tržišta“, zaključuje Maja Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙