FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak sukobljene frakcije u Južnom Sudanu na okončanje nasilja, vraćanje mira i rad na pomirenju, rekavši kako bi njihov sukob mogao minirati napredak koji je zemlja postigla od osamostaljenja. "Zapaljiva retorika i ciljano nasilje moraju prestati", rekao je Obama u priopćenju. "Sve strane moraju slušati mudri savjet svojih susjeda, obvezati se na dijalog i odmah poduzeti korake kako bi se uspostavio mir i potaknulo pomirenje", dodao je. U sukobima u Južnome Sudanu, koji su po vlastima počeli pokušajem državnog udara bivšeg zamjenika predsjednika Rieka Machara, političkog suparnika šefa države Salve Kiira, poginulo je više od 500 osoba, a postoji mogućnost da se prošire na ostatak zemlje. U četvrtak je napadnuta i baza Ujedinjenih naroda u Južnome Sudanu, a UN je primio izvještaj da je bilo i poginulih. "Naša baza u Akobu u saveznoj državi Jongleiju napadnuta je i imamo podatak da ima i izgubljenih života. Još nemamo pojedinosti", rekao je novinarima zamjenik glavnoga tajnika Jan Eliasson. Sukobi su otkrili duboko političko, a ponekad i etničko suparništvo unutar režima, koje korijene vuče iz desetljeća ustanaka Južnog Sudana protiv Kartuma (1983.-2005.), koji su u srpnju 2011. završili nezavisnošću zemlje.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije obvezali su se da će do listopada sljedeće godine postići dogovor o pravno obvezujućim ugovorima za provedbu reformi u zamjenu za financijsku potporu, izjavio je u noći na petak predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka prvog dana summita čelnika EU-a. "Cilj je postići dogovor do listopada 2014. godine", rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare. Riječ je o sustavu po kojem bi zemlje članice sklapale ugovore, odnosno partnerstva za rast, zapošljavanje i konkurentnost s europskim institucijama o provedbi reformi, a u zamjenu bi dobile financijsku potporu. Partnerstvo za rast, zapošljavanje i konkurentnost novi je termin za ono što se do sada nazivalo ugovorni aranžmani. Ta partnerstva trebala bi biti namijenjena za zemlje eurozone, ali i otvorena za sve članice EU-a. Van Rompuy je rekao da će se partnerstva sastojati od ugovornih aranžmana i instrumenata solidarnosti. "To se mora zajedno razvijati, a za to treba malo više vremena", dodao je. Sustav partnerstva trebao bi biti uključen u Europski semestar, bio bi otvoren za sve zemlje, osim onih koje se nalaze u postupku prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, postupku prekomjernog deficita ili koje su u programu financijske pomoći eurozone. Pitanje kako će se financirati mehanizmi solidarnosti - povoljnim zajmovima, dotacijama, jamstvima - ostaje otvoreno i to bi trebali razraditi do listopda sljedeće godine.

BRUXELLES - Čelnici 28 zemalja članica Europske unije okupili su se u četvrtak popodne na summitu, ali glavna vijest stigla je prije prije početka njihova sastanka kada su ministri financija u srijedu kasno navečer postigli dalekosežni iskorak na putu prema uspostavi bankovne unije. Ministri financija Europske unije postigli su nakon višesatnog sastanka dalekosežni dogovor, koji je već ocijenjen povijesnim, o drugom stupu bankovne unije, koja osigurava da se banke ne spašavaju sredstvima poreznih obveznika, što je eurozonu 2008. gurnulo u duboku krizu. Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u Bruxellesu da će pozorno razmotriti mogućnost ulaska Hrvatske u bankovnu uniju kako bi se vidjelo koji su najbolji hrvatski interesi. "Promatramo i važemo svoje interese. Nećemo se ni u što zalijetati. Hrvatska što se tiče bankovnih kriterija ima vrlo strog poredak. Mi imamo veliku izloženost prema euru, 85 posto vlasnika banaka u Hrvatskoj dolaze iz Europe, tako da smo na neki način već unutra, iako formalno to nismo. Razmotrit ćemo najbolje hrvatske interese", rekao je Milanović po dolasku na summit čelnika EU-a.

LONDON - Hitne službe izvijestile su da je gotovo 90 osoba ozlijeđeno u četvrtak kada se za vrijeme predstave u kazalištu Apollo srušio dio stropa u prepunom londonskom kazalištu. U kazalištu je u tom trenutku bilo oko 720 osoba, uključujući i mnoge obitelji koji su gledale vrlo popularnu predstavu, kada su gledalište zasuli komadi žbuke i krhotine. Prema podacima hitnih službi, ozlijeđeno je 88 osoba, od kojih 81 lakše, mnogi s ozljedama glave, dok je sedam osoba odvezeno u bolnicu zbog težih ozljeda. Nick Harding iz Londonske vatrogasne postrojbe rekao je da je na publiku pao komad gipsanog stropnog ukrasa veličine 10 puta 10 metara. "Pod težinom dijelova stropa urušio se i dio balkona", dodao je. "Sada su svi izvan zgrade i na sigurnom", rekao je potvrdivši da nitko nije smrtno stradao. Napomenuo je da je još prerano nagađati o uzrocima, ali je policija izvijestila da ništa ne upućuje na to da bi bila riječ o namjernom činu ili napadu.

WASHINGTON - Senatori SAD-a predložili su u četvrtak zakon o ponovnom uvođenju sankcija Iranu ako ta zemlja prekrši uvjete prijelaznog sporazuma sklopljenog prošlog mjeseca u Ženevi po kojem je Teheran pristao ograničiti svoj nuklearni program. Demokratski senatori Robert Menendez i predsjednik senatskog odbora za vanjske odnose Charles Schumer i republikanski senator Mark Kirk zajedno s 23 druga senatora iznijeli su prijedlog zakona kojim bi se otežalo financiranje iranskog nuklearnog programa onemogućavanjem prodaje iranske nafte. Prijedlog zakona mora proći neizvjestan put s obzirom da je Obamina administracija već nagnala senat da se suzdrži od prijedloga novih sankcija Iranu sličnih onome koji je u sprnju usvojio predstavnički dom.

WASHINGTON - Vrhovni sud savezne američke države New Mexico u četvrtak je presudio da treba dopustiti istospolne brakove čime ta država postaje 17. država SAD-a koja će ozakoniti takve zajednice. Sud je s obrazloženjem od 31 stranice presudio da građansku zajednicu treba odrediti kao "dragovoljnu zajednicu dvije osobe" te da se "sva prava, zaštite i odgovornosti koje proizlaze iz bračnog odnosa trebaju jednako primijenjivati" na istospolne i heteroseksualne parove. Uključuvši se u sve intenzivniju nacionalnu raspravu o istospolnim brakovima sud je u rujnu prihvatio riješiti to pitanje za cijeli New Mexico nakon što je nekoliko okruga počelo izdavati vjenčane listove gay i lezbijskim parovima, jednostrano ili na temelju presuda nižih sudova. Rasprava o istospolnim brakovima dostigla je vrhunac kada su se sva 33 okružna matičara pridružila Američkoj uniji za građanska prava (ACLU) i Nacionalnom centru za lezbijska prava u peticiji vrhovnom sudu New Mexica da riješi to pitanje za cijelu državu. ACLU New Mexica je u slavljeničkoj poruci na twitteru napisao da je "sud New Mexico učinio idućom državom koja prihvaća slobodu na vjenčavanje". Prošlog su mjeseca i američke savezne države Havaji i Illinois odlučile dopustiti istospolne brakove.

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović nije u četvrtak želio komentirati mogućnost izručenja Josipa Perkovića zbog neizglasavanja ustavnih promjena, kazavši da oni koji su nadležni za to trebaju raditi svoj posao. "Ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve, a vidim da se mnogi sada iživljavaju na tome iako bi trebali šutjeti. Neka oni koji su nadležni rade svoje posao", rekao je Milanović po dolasku na summit čelnika EU-a zamoljen da komentira neizglasavanje ustavnih promjena u prosincu kako je bilo planirano i kako se to može odraziti na Perkovićev položaj nakon što 1. siječnja bude ukinuto vremensko ograničenje za provedbu Europskog uhidbenog naloga. "Što se tiče ustavnih promjena, mi ćemo pričekati još dva tjedna, nije nam o glavu. Mi smatramo da su to dobre stvari. HDSSB je od početka pregovora po mojim saznanjima bio vrlo konstruktivan i njihov jedini prijedlog bile su regije, što je svima prihvatljivo, tako da do zadnjeg trenutka nije bilo nesporazuma", rekao je Milanović. HDSSB, koji je do tada podržavao izmjene ustava i čiji glasovi su neophodni za njihovo usvajanje, u utorak je iznenada objavio kako ih neće podržati ako ih se u petak stavi na izglasavanje te od Sabora zatražio odgodu rasprave do sredine siječnja iduće godine. Milanović je rekao kako "preokrete neka svatko tumači na svoj način, svatko ima svoje razloge. Mi smatramo da su te ustavne promjene dobre, da su potrebne, da je potrebno urediti problematiku referenduma i tko hoće napraviti dobru stvar za Hrvatsku bit će dobrodošao, a tko neće ne mora".

BRUXELLES - Hrvatskoj je u interesu ulazak Srbije i drugih zemalja u našem susjedstvu u EU i ona im ne želi biti mentor nego partner, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović. "Bit ćemo partneri, a ne mentori. Nama je u interesu da Srbija uđe u EU, jer ako su Bugarska i Rumunjska unutra i trebaju biti unutra, onda nema logike da to ne budu i Srbija, Crna Gora, Makedonija", rekao je Milanović po dolasku na summit EU-a odgovarajući na pitanje novinara kako će se Hrvatska postaviti u pristupnim pregovorima sa Srbijom koji trebaju započeti 21. siječnja. Odbio je komentirati non-paper o kojemu su nedavno pisali hrvatski mediji i prema kojima je srbijansko ministarstvo upoznale zemlje s kojima ima diplomatske odnose o lošem odnosu hrvatskih vlasti prema srpskoj nacionalnoj manjini. "Ne znam za to, ja sam predsjednik hrvatske vlade, vodim računa o hrvatskim građanima bez obzira na njihovu nacionalnost. Neke stvari radim iz uvjerenja, a ne iz političke koristi i zbog toga trpimo političku štetu. Imamo u Hrvatskoj ljude koji su, neću reći neprincipijelni, nego se zaista tužno ponašaju, a Boga mi, ni iz Beograda nemamo baš podršku, što je znak da smo u pravu", rekao je. Dodao je da će se uvijek zauzimati za prava manjina, bez obzira koja ona bila, srpska, talijanska ili spolna manjina. "Vidimo da su neki u tome imali krajnje licemjernu poziciju, čak bih rekao neljudsku, ali mi nećemo odstupiti, štogod dio Zagreba, HDZ, vlast u Beogradu govorila o tome, mi imamo svoj put i svoje vjerovanje", rekao je Milanović.

(Hina) xps yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙