FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 19. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

PODGORICA - Crna Gora negativno je odgovorila na zahtjev Ruske Federacije koja je još prije nekoliko mjeseci tražila od nje dozvolu da u luci Bar instalira svoju vojnu bazu koja bi bila logistička potpora njenoj pomorskoj floti u Sredozemlju, objavio je u četvrtak podgorički dnevni list "Vijesti". Pozivajući se na više neimenovanih izvora u crnogorskoj vladi, list navodi da je nakon upita iz Moskve u Podgorici na najvišoj razini donesena odluka da se odbije zahtjev Ruske Federacije, koja je Bar tražila zato što je neizvjesno hoće li moći zadržati svoju vojnu bazu u luci Tartus u Siriji. Ministrica obrane Milica Pejanović Đurišić odbila je komentirati navode neovisnog crnogorskog dnevnika, a u priopćenju iz njezina ureda se ističe da u "redovitim kontaktima koje ministarstvo obrane ima u bilateralnim i multilateralnim aktivnostima ni u jednoj prilici nije bilo riječi o otvaranju vojnih i pomorskih baza u Crnoj Gori".

MOSKVA - Bivši čelnik Jukosa Mihail Hodorkovski uskoro će biti pomilovan nakon što je poslao molbu da ga se oslobodi zbog humanitarnih razloga, a bit će pomilovane i dvije članice Pussy Riota, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin nakon godišnje tiskovne konferencije, a prenose ruski mediji. "On (Hodorkovski) se poziva na razloge humanitarnog karaktera...njegova majka je bolesna... i uskoro će biti potpisana odluka o pomilovanju", rekao je Putin nakon maratonske četverosatne godišnje konferencije za novinare. Međutim, odvjetnici bivšeg tajkuna tvrde da on nije slao nikakvu molbu, ali kažu da čelnik države ima pravo pomilovati osuđenoga i bez odgovarajuće molbe. Putin je na konferenciji za novinare rekao da će dvije zatočene članice punk skupine Pussy Riot također biti amnestirane i oslobođene, ponovno ocijenivši da je njihov prosvjed bio sramotan, prenosi Reuters. Nadežda Tolokonjikova (24) i Marija Aljohina (25) služe dvogodišnju kaznu zatvora zbog "punk molitve" u moskovskoj katedrali protiv Putina i njegovih tijesnih veza s ruskom pravoslavnom crkvom.

WASHINGTON - Odbor kojeg je imenovala Bijela kuća preporučio je ograničenja programa Nacionalne sigurnosne agencije za prikupljanju milijarda telefonskih ispisa i nova ispitivanja prije nego se Washington odluči na špijuniranje stranih čelnika. Među predloženim ograničenjima najspornija je preporuka da NSA obustavi prikupljanje goleme mase telefonskih ispisa poznatih kao "meta podaci". Te podatke bi, kako je u srijedu preporučeno, trebali čuvati pružatelji telefonskih usluga ili neka privatna treća strana, a za svaku pretragu podataka američka bi vlada trebala tražiti odobrenje Suda za nadzor stranih obavještajnih službi (FISC). "Ne vidimo potrebu da vlada drži te podatke", kazao je član odbora i bivši savjetnik Bijele kuće za borbu protiv terorizma Richard Clark, izrazivši veliku sumnju u "vrijednost i učinkovitost programa prikupljanja meta podataka". "Nije pitanje da li nas davanje tih ovlasti vladi čini sigurnijima, već da li je ta dodatna sigurnost vrijedna žrtve glede individualne privatnosti, osobne slobode i javnog povijerenja", objasnio je. U izvješću odbora se također ocjenjuje da program prikupljanja meta podataka "predstavlja tek skroman doprinos nacionalnoj sigurnosti".

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič upozorio je u četvrtak Zapad protiv "uplitanja" u političku krizu u Ukrajini, braneći gospodarske sporazume zaključene s Rusijom. Također je osudio "protuustavne pokušaje preuzimanja vlasti" od oporbe koja osporava režim već gotovo mjesec dana na ulicama. "Jako je važno da nema uplitanja u naše unutarnje poslove", kazao je on dok je nekoliko europskih dužnosnika, među kojima tadašnji njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i pomoćnica američkog tajnika Victoria Nuland posjetilo prosvjednike u središtu Kijeva zadnjih tjedana. "Kategorički sam protiv onih koji dolaze u zemlju da nam drže lekcije", nastavio je on. Predsjednik se potom okomio na oporbu koja "pokušava preuzeti vlast protuustavno" na Trgu nezavisnosti.

ZAGREB - Bivši američki državni podtajnik i veleposlanik pri EU-u Stuart Eizenstat imenovan je posebnim savjetnikom američkog državnog tajnika Johna Kerryja za pitanja holokausta, priopćio je State Department. Eizenstat je taj posao obnašao i prije i sa sobom nosi bogato iskustvo u rješavanju pitanja povezanih s holokaustom. Tijekom administracije Billa Clintona uspješno je priveo kraju povijesne sporazume sa švicarskim, njemačkim, austrijskim i francuskim vlastima o povratu židovske imovine, umjetnina i plaćanju odšteta za prisilni i robovski rad. Po dostupnim podacima, stotinjak obitelji američkih Židova traži povrat imovine u Hrvatskoj, a iz Izraela je stiglo 175 takvih zahtjeva.

ZAGREB - Rumunjska i Bugarska pozvale su zapadnoeuropske političare da se suzdrže od "paničnih" izjava i brzopletnih mjera uoči 1. siječnja kada se ukidaju ograničenja za slobodan pristup njihovih radnika zapadnim tržištima rada, prenose europski mediji. Velika Britanija razmatra ograničavanje broja useljenika iz drugih članica EU-a kako bi suzbila "socijalni turizam", a ovaj je tjedan odlučila da će od 1. siječnja novi useljenici morati pričekati tri mjeseca nakon dolaska u zemlju prije nego budu mogli zatražiti socijalnu pomoć, što već predviđaju europski propisi. Uz to, dva najveća nizozemska grada, Den Haag i Rotterdam, odlučili su prošli tjedan da Rumunjima i Bugarima neće dodjeljivati jedinstveni broj građana, što će im onemogućiti pristup javnim uslugama. Bugarski ministar vanjskih poslova Kristian Vigenin rekao je za "European Voice" da razumije "osjetljivost" najbogatijih država članica, kao i da neke ljude, "ne samo Bugare i Rumunje", privlače bogatiji socijalni sustavi. Dodao je, međutim, da bi vlade trebale pričekati da vide kakav će učinak imati ukidanje ograničenja. "Pokazat će se da su svi ti strahovi (zbog velike selidbe ljudi) neutemeljeni i tada će biti lakše razgovarati bez emocija", kazao je. Rumunjski ministar vanjskih poslova Titus Corlatean rekao je da očekuje da će ukidanje ograničenja za rumunjske i bugarske radnike, koje je uvelo devet članica EU-a, imati malen, ako ikakav, učinak.

KAIRO - Ahmad Chafiq, posljednji premijer egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i poraženi kandidat na predsjedničkim izborima 2012. te dvojica sinova bivšeg predsjednika u četvrtak su oslobođeni optužbe za korupciju na sudu u Kairu. Godinu i pol nakon narodne pobune kojom je Mubarak svrgnut s vlasti, taj umirovljeni general je 2012. 'za dlaku' izgubio u utrci s kandidatom Muslimanskog bratstva, islamistom Mohamedom Mursijem. Potonjeg je vojska smijenila i uhitila početkom srpnja. Nova vlada koju zapravo predvodi vojska, od kolovoza provodi grubu i krvavu represiju nad prosvjedima Mursijevih islamističkih pristaša koji traže njegov povratak.

LJUBLJANA - Nadzorni odbor za operativni program prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije u razdoblju 2007-2013. je u okviru trećeg natječaja odobrio 39 od ukupno 228 prijavljenih projekata, za čije je sufinanciranje raspoloživo 10,82 milijuna eura. Nadzorni odbor, u kojemu su uz predstavnike dviju država i predstavnici Europske komisije, zeleno svjetlo za projekte dao je na zasjedanju u slovenskom Podčetrtku, objavila je u četvrtak slovenska tiskovna agencija STA.

LJUBLJANA - Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph A. Mussomelli ocijenio je, u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka, da "stari" kadrovi onemogućuju privatizaciju gospodarstva koju treba što prije provesti. "Mnogi su na odgovornim položajima još iz vremena bivše Jugoslavije, a njihov je pogled na gospodarstvo zastario", rekao je Mussomelli dodavši da su glavni problem Slovenije korupcija i nepotizam te da je jedini izlaz u privatizaciji nekadašnje društvene, a potom državne imovine. "Ono što morate učiniti je privatizacija. A kad završite sadašnji krug privatizacije, morate privatizirati sve više i više", rekao je američki diplomat kojemu krajem godine završava mandat u Sloveniji.

LONDON - Dvojica muslimana proglašena su u četvrtak krivim za ubojstvo britanskog vojnika ured bijelog dana na ulici u Londonu, a ubojstvo i masakriranje žrtve hladnim oružjem zgrozilo je javnost. Porota londonskog kaznenog suda Old Bailey jednoglasno je proglasila 29-godišnjeg Michaela Adebolajoa i 22-godišnjeg Michaela Adebowalea krivim za ubojstvo Leea Rigbyja 22 svibnja, oslobodivši ih optužbe za pokušaj ubojstva policajca. Dvojica Britanaca su bila opovrgla ubojstvo Rigbyja, iako je Adebolajo rekao da je to ubojstvo dio rata za Alaha i odgovor na vojnu intervenciju zapada u Iraku i Afganistanu. Obojica su Britanci podrijetlom iz Nigerije, odgojeni kao kršćani koji su kasnije prešli na islam.

LJUBLJANA - Slovenska policija započela je u četvrtak s opširnom kriminalističkom akcijom istraživanja sustavne korupcije u zdravstvu. U akciji širom Slovenije sudjeluje 116 kriminalista, a do sada je pritvoreno 13 osumnjičenih, objavila je policija, dodavši da se istraga koncentrira u javnim zdravstvenim ustanovama na području Maribora, Ljubljane, Novog Mesta, Celja i Kopra te da se istražuju "korupcijska kaznena djela počinjena na račun i štetu zdravstvenog osiguranja". U najvećoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi, ljubljanskom sveučilišnom Kliničkom bolničkom centru (UKC) naveli su da nitko od vodećih ljudi nije u istrazi i da je po njihovim podacima policija zadržala dvije privatne osobe. Mediji navode da se istražuju sumnje u korupciju medicinskog osoblja koje uz rad u javnim ustanovama ima i privatnu praksu te nepravilnosti vezane uz nabavu medicinske opreme.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙