FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 18. prosinca 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

DEN HAAG - Hrvatska neće sudjelovati u uništenju sirijskog kemijskog oružja, potvrdila je u srijedu UN-ova organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u planu koji predviđa da najopasnije kemikalije napuste sirijski teritorij do 31. prosinca. Nekoliko članica OPCW-a, osobito SAD, pristale su preuzeti odgovornost za uništenje dijela kemijskog arsenala "prve skupine", među kojima su kemikalije nužne za proizvodnju vojnih otrova sarina i iperita. Među njima nije Hrvatska, članica izvršnog vijeća OPCW-a jer je po riječima premijera Zorana Milanovića zahtjev za sudjelovanjem u operaciji stigao prekasno.

BRUXELLES - Ministri financija zemalja eurozone postigli su u noći na srijedu napredak u pregovorima oko drugog stupa bankovne unije, prije svega o tome kako će se u prijelaznom razdoblju financirati sanacija banaka u poteškoćama. Dogovor ministara eurozone otvara mogućnost da se postigne cjelovit dogovor na sastanku ministara financija svih 28 zemalja članica u srijedu u Bruxellesu. "Ostvarili smo ključni pomak u izgradnji bankovne unije", izjavio je nakon 7-satnog sastanka povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn. Dogovor predviđa da banke uplaćuju u jedinstveni sanacijski fond, koji bi nakon 10 godišnje akumulacije, to jest 2025. godine imao na raspolaganju oko 55 milijardi eura. Do tada, ako u fondu nema dovoljno sredstava, zemlje članice mogle bi uvesti poreze bankama, a ako ni to ne bude dovoljno, mogle bi koristiti javni, proračunski novac za sanaciju banaka.

ZAGREB/BRUXELLES - Države članice EU-a postigle su u srijedu dogovor s Europskim parlamentom o novoj direktivi o duhanskim proizvodima, koja predviđa veća upozorenja o opasnostima pušenja na kutijama cigareta i prva europska pravila o elektroničkim cigaretama, objavilo je litavsko predsjedništvo EU-a, prenose agencije. "Dogovor o direktivi o duhanskim proizvodima velik je korak prema zdravijem i prosperitetnijem društvu", rekao je litavski ministar zdravlja Vytenis Povilas Andriukaitis, prenosi Reuters.

BEČ - Novi austrijski ministar vanjskih poslova i integracija Sebastian Kurz (27) za svoje prvo službeno putovanje u inozemstvo izabrao je Hrvatsku, a posjet je planiran već u petak. "Putujem u Hrvatsku jer je ona najmlađa članica EU, to je država s kojom je Austrija gospodarski vrlo povezana", izjavio je u srijedu najmlađi ministar vanjskih poslova u Europi. Sebastian Kurz izazvao je zbog svojih godina veliku međunarodnu pozornost pa mu je tako, uz ostale, i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon čestitao u utorak, prvog dana stupanja na dužnost u vladi. "Tu golemu međunarodnu pozornost iskoristit ću za predstavljanje svojih političkih stajališta", rekao je ministar Kurz navodeći da želi uskoro posjetiti Izrael.

SARAJEVO - Europska unija u iduće dvije godine osigurat će financijsku potporu u iznosu od 15 milijuna eura pravosudnim tijelima u Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzalo procesuiranje brojnih slučajeva ratnih zločina, a polovica tog iznosa postat će operativna u 2014. godini, potvrdili su u srijedu u Sarajevu posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen te bosanskohercegovački ministar financija Nikola Špirić. Oni su potpisali memorandum o proračunskoj potpori pravosudnim tijelima kojim je potvrđeno aktiviranje nešto više od 7,4 milijuna eura u idućoj godini.

BRUXELLES - Crna Gora je u srijedu otvorila pet novih poglavlja u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, među njima i dva najvažnija i ključna poglavlja u cijelom pregovaračkom procesu, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crna Gora je otvorila je pregovore u poglavlju broj 5 - Javne nabave, 6 - Pravo trgovačkih društava, 20 - Poduzetništvo i industrijska politika, 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost.

ZAGREB/MOSKVA - Ruski zastupnici podržali su konačan nacrt prijedloga predsjedničke amnestije u srijedu, čime je otvoren put za pomilovanje članica punk skupine Pussy Riot i aktivista Greenpeacea optuženih za huliganizam, javljaju ruski mediji. Prijedlog predsjedničke amnestije, pokrenut početkom prosinca povodom 20. godišnjice ustava Ruske Federacije, obuhvatit će tisuće ruskih zatvorenika - prvenstveno umirovljenike, invalide, žene koje imaju maloljetnu djecu, trudnice i žrtve katastrofe u Černobilju. Prijedlog zakona također će omogućiti oslobađanje dijela aktivista suočenih sa sudskim progonom zbog sukoba s policijom na prosvjednom skupu u Moskvi prošle godine, uoči inauguracije Vladimira Putina za treći predsjednički mandat.

DUBAI - Iran je priopćio da će nastaviti tehničke razgovore s predstavnicima šest svjetskih sila u četvrtak i petak u Ženevi, što je važan korak u provedbi sporazuma potpisanog prošlog mjeseca kojim su supendirani ključni elementi nuklearnog programa Teherana u zamjenu za ograničeno ublažavanje skancija. Razgovori stručnih skupina mogli bi trajati do subote i nedjelje ako bude potrebno, javila je novinska agencija Fras pozivajući se na zamjenika iranskog glavnog pregovarača Abasa Arakčija.

BEJRUT - Najmanje je 135 ljudi, među kojima desetci djece, poginulo od nedjelje u napadima sirijskih zrakoplovnih snaga na pobunjenički stožer u Alepu, velikoj metropoli na sjeveru Sirije, izvijestio je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). U zračnim napadima koji su se nastavili u srijedu u sjevernom i u istočnom sektoru nekadašnje sirijske gospodarske prijestolnice, više osoba je ranjeno.

ZAGREB - Sedamdeset i jedan novinar ubijen je ove godine obavljajući svoj posao diljem svijeta, što je 20 posto manje u odnosu na 2012., a najopasnije zemlje za rad medija su Sirija, Somalija i Pakistan, objavili su u srijedu Reporteri bez granica (RWB). U godišnjem izvješću te strukovne organizacije navodi se da je ove godine uhićeno 826 novinara, šest posto manje nego lani, oteto njih 87 ili 129 posto više nego 2012., fizički napadnuto 2160 što je porast od devet posto u odnosu na raniju godinu, zatočeno 179, a svoju zemlju napustilo 77 novinara ili pet posto više nego 2012.

ZAGREB - Američka svemirska agencija NASA naredila je hitnu šetnju svemirom radi popravka sustava hlađenja međunarodne svemirske stanice, prenosi BBC. Za popravak pumpe za hlađenje dva astronauta će morati tri puta izlaziti iz svemirske stanice, a prvi izlazak bit će u subotu. Svaki izlazak u svemir trebao bi trajati 6,5 sati.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙