FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi porasli, promet pojačan

Autor: neba
ZAGREB, 18. prosinca 2013. (Hina) - Uz pojačani promet, Crobex indeksi Zagrebačke burze danas su osjetnije porasli, a u fokusu ulagača su dionice Croatia osiguranja i nekoliko turističkih kompanija, čije su cijene u usponu.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,50 posto, na 1.778 bodova, a Crobex10 0,34 posto, na 994 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,6 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego jučer u ovo doba.

„Od polovice studenoga, kada je tržište dotaknulo dno, Crobexi polagano rastu. Ušli smo u pozitivno razdoblje. U posljednje tri godine tržište je neprestano raslo od 1. prosinca do kraja ožujka, pa ne vidim razloga da i sada ne bude tako, bez obzira na gospodarsku situaciju. Još smo uvijek u 'medvjeđem tržištu' i teško bi se moglo reći da ulazimo u 'tržište bikova', no Crobexi rastu“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva Banke splitsko-dalmatinske.

Na listu milijunašica do podneva su se plasirale dionice dviju turističkih tvrtki.

Uz promet od 1,4 milijuna kuna, cijena Arenaturista porasla je gotovo 15 posto, na 187 kuna.

S prometom od 1,3 milijuna kuna slijedi dionica HUP-a Zagreb, koja je poskupila 1 posto, na 1.380 kuna.

Snažno je, više od 10 posto, na 6.700 kuna, skočila cijena dionice Croatia osiguranja. Očekuje se da će na današnjoj sjednici Vlada donijeti odluku o privatizaciji te tvrtke, a mogući su kupci rovinjski Adris i poljski osiguravatelj PZU.

Cijena povlaštene dionice Adrisa porasla je 3,7 posto, na 273 kune, dok je redovna dionica te tvrtke poskupila 2,5 posto, na 305 kuna.

Tehnička analiza pokazuje da je Crobex naišao na snažan otpor na 1.780 bodova, a ako se probije čvrsto iznad te razine, uskoro bi mogao dosegnuti i 1.800 bodova.

„Posljednja dva mjeseca se nalazimo u kanalu između 1.740 i 1.780 bodova. U utorak je vrh tog kanala bio testiran, ali Crobex nije imao snage za probijanje. Na početku tjedna došlo je do probijanja otpora, 50-dnevnog pomičnog prosjeka. Za očekivati je da će sada tražiti podršku za daljnja napredovanja u njemu i u rastućem 20-dnevnom pomičnom prosjeku. Ako Crobex probije razinu od 1.780 bodova, sljedeći cilj mu je 1.800 bodova, gdje se nalazi padajući 100-dnevni pomični prosjek“, objašnjava Siniša Gašparević.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙