FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 17. prosinca 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije odlučili su da pristupni pregovori sa Srbijom započnu u siječnju sljedeće godine, a predstojeće grčko predsjedništvo izvijestilo je da će se prva pristupna konferencija održati 21. siječnja, rekao je u utorak povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Fuele je na konferenciji za novinare rekao da se što se tiče datuma za Srbiju u zaključcima spominje samo siječanj, ali da je Grčka, kao predsjedateljica Vijeća EU-a u prvoj polovici sljedeće godine najavila da će se prva Međuvladina konferencija o pristupanju održati 21. siječnja.

BRUXELLES - Srbija bi trebala započeti pregovore o pristupanju Europskoj uniji u siječnju sljedeće godine, a Hrvatska je tražila da u zaključke uđe i da će ta zemlja poštovati načelo tradicionalne trgovine s Hrvatskom i nakon njezina ulaska u EU, izjavila je hrvaska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Naše je stajalište da Srbiji treba omogućiti početak pristupnih pregovora. Mi smo u tom smislu podržali pregovarački okvir i smatramo da Srbija treba započeti pregovore najkasnije u siječnju", rekla je ministrica Pusić.

BRUXELLES - Bosna i Hercegovina u raspravi o proširenju na ministarskom sastanku gotovo uopće nije spominjana, što je vrlo loše i za tu bi zemlju EU trebala osmisliti specifičan pristup, izjavila je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Dosta me pogodila činjenica da u raspravi Bosna i Hercegovina gotovo uopće nije spominjana. Mislim da je to loše i kada sam to istaknula, nekoliko kolega je reklo da je za tango potrebno dvoje. Drugim riječima, smatraju da je problem u Bosni i Hercegovini. Mi znamo da postoji niz poteškoća, ali EU bi trebala smisliti specifičan pristup za Bosnu i Hercegovinu i dodatno se angažirati kako bi ta zemlja, koja je izuzetno važna, napredovala u europskim integracijama", rekla je ministrica Pusić, koja je sudjelovala na sastanku šefova diplomacija EU-a na kojem je jedna od tema bila i proširenje.

BRUXELLES - Važno je da se ustavne promjene u Hrvatskoj izglusaju, manje je važno hoće li to biti u prosincu ili siječnju, a slučaj Josipa Perkovića rješavat će se po zakonu i u jednom i u drugom slučaju, izjavila je u utorak u Bruxellesu prva potpredsjednica hrvatske Vlade Vesna Pusić. "Za promjene ustave potrebna je dvotrećinska većina i vjerujem da će one stranke koje su originalno podržale promjene to i učiniti, da se radi samo o pitanju trenutka, a ne i o odustajanju od promjena. Mislim da ćemo doći do toga da imamo većinu, a hoće li se to postići prije Nove godine ili poslije to u ovom trenutku ne mogu reći jer danas nisam bila u Zagrebu", rekla je Pusić, koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica.

SARAJEVO - Posjetom bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" i susretom s bolesnicima i osobljem u Novoj Biloj u središnjoj Bosni u utorak je obilježena 20. obljetnica organiziranja humanitarnog konvoja kojim je dopremljena pomoć Hrvatima Lašvanske doline koji su u tim ratnim danima bili u potpunom orkuženju. Preživjeli sudionici te brojni vjernici s područja Lašvanske doliine kao i članovi organizacijskog odbora za obilježavanje 20. obljetnice te velike humanitarne akcije provedene pod nazivom "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" sudjelovali su i u misnom slavlju što ga je u crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, uz koncelebraciju provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana.

TIVAT - Crnogorska policija priopćila je u utorak da sumnjiči tri maloljetnika da su 11. prosinca kamenjem napali stranačke prostorije Hrvatske građanske inicijative u središtu Tivta. S obzirom na to da su osumnjičenici maloljetni, o događaju je obaviješten i državni odvjetnik za maloljetnike u Kotoru, koji je rekao da se za navedeno kazneno djelo u ovom slučaju pokreće privatna tužba, navodi se u priopćenju policije u Tivtu.

MOSKVA - Rusija će uložiti 15 milijarda dolara u državne obveznice Ukrajine i za trećinu smanjiti cijenu plina koji joj prodaje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon susreta s ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem u Kremlju. "S obzirom na probleme ukrajinskog gospodarstva (...), ruska vlada je odlučila dio svojih pričuva uložiti (...) u obveznice ukrajinske vlade u visini 15 milijarda dolara", rekao je.

WASHINGTON - Svjetska banaka objavila je u utorak da je primila rekordni iznos od 52 milijarde dolara za tri godine za financiranje pomoći najsiromašnijim zemljama na planetu. "Unatoč teškim gospodarskim okolnostima, koalicija razvijenih i zemalja u razvoju danas se obvezala ubrzati borbu iskorjenjivanja krajnjeg siromaštva", navela je institucija u priopćenju.

BEJRUT - Između 3300 i 11.000 boraca iz više od 70 zemalja sudjeluje u sirijskome sukobu na strani protivnika predsjednika Bašara al Asada, a sve više ih je iz zapadne Europe, objavila je u utorak jedna skupina istraživača. Pošto su sigurnosne snage u 2011. silom ugušile mirne prosvjede protiv Asadove 40-godišnje vladavine, izbio je oružani ustanak u kojem je ubijeno već mnogo više od stotinu tisuća ljudi, a milijuni su raseljeni.

ŽENEVA - Mirovna konferencija o Siriji koja 22. siječnja treba početi u Švicarskoj, počet će u Montreuxu a ne u Ženevi kako je bilo planirano, zbog nedovoljnih hotelskih kapaciteta, priopćio je UN u utorak. "Zbog logističkih razloga koji su se već prije spominjali, međunarodna konferencija o Siriji održat će se u Montreuxu", rekla je Khawla Mattar, glasnogovornica posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige Lakhdara Brahimija, na tiskovnoj konferenciji.

KABUL - Šest pripadnika NATO-a poginulo je u utorak u Avganistanu u padu zrakoplova, objavio je u ISAF (International Security Assistance Force) na svojoj internetskoj stranici. "Pokrenuta je istraga o uzroku nesreće a dosad dostupne informacije ne ukazuju na neprijateljsku aktivnost", navodi se u priopćenju. Zapovjedništvo ISAF-a nije priopćilo nacionalnost žrtava, gdje se i kako dogodila nesreća. Agencija France presse javlja da je riječ o helikopteru a ne o zrakoplovu.

BRUXELLES - Četrnaest predsjednika europskih liberalnih stranaka, među njima i predsjednica HNS-a Vesna Pusić i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, podržali su u utorak kandidaturu povjerenika za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehna za sljedećeg predsjednika Europske komisije. "Olli Rehn ima veliko iskustvo kao povjerenik u dva mandata i kao bivši zastupnik Europskog parlamenta. Tijesno je surađivao s Europskim parlamentom, čelnicima država i globalnim financijskim institucijama kako bi eurozona prebrodila krizu i kako bi se postavili temelji za buduću gospodarsku stabilnost", kaže se u pismu kojim se Rehna nominira za kandidata europskih liberala za budućeg predsjednika Europske komisije.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙