FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vrgorcu izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata

Autor: ista
ZAGREB, 13. prosinca 2013. (Hina) - Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata civila koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica iz masovne grobnice u Vrgorcu obavljena je tijekom jučerašnjeg i prekjučerašnjeg dana u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja na "Novom groblju" u Vrgorcu, priopćeno je danas iz Ministarstva branitelja.

Prema podacima Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku i Ministarstva unutarnjih poslova, kao i prema iskazima svjedoka kojima raspolaže Uprava za zatočene i nestale, na lokaciji poznatoj kao "Novo groblje“, pripadnici partizanskih jedinica su u siječnju 1945. ubili i u dvije masovne grobnice pokopali oko 40 osoba, uglavnom civila koji su dovedeni iz Hercegovine. Među žrtvama je bilo i više žena, navodi se u priopćenju.

Ekshumacija je obavljena sukladno Zakonu o istraživanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a na zahtjev Borislava Matkovića, gradonačelnika Vrgorca, i Vice Nižića, pročelnika Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Ljubuškog, s čijeg je područja dio pretpostavljenih žrtava, te na zahtjeve rodbine pretpostavljenih žrtava.

Na "Novom groblju" pronađena je samo jedna masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci devet osoba, koji su privremeno zbrinuti na gradskom groblju, u grobnici koju je osigurao grad Vrgorac.

Stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu uzeli su uzorke za DNA analizu jer postoji vjerojatnost da će se žrtve moći identificirati. Članovi obitelji žrtava za koje se pretpostavlja da bi se mogle nalaziti u ovoj masovnoj grobnici mogu podnijeti zahtjeve za identifikaciju Ministarstvu branitelja.

Prilikom ekshumacije od svjedoka su dobivene informacije da su pojedina tijela već ranije ekshumirana i od strane rodbine poginulih sahranjena u Hercegovini te na groblju u Vrgorcu.

Druga grobnica na koju upućuju dokumenti MUP-a i saznanja iz istraživanja koje je provela Uprava za zatočene i nestale, nije pronađena na indiciranoj lokaciji. Utvrđivanje činjenica o toj drugoj grobnici bit će predmet daljnjih istraživanja.

(Hina) xpp/aš yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙