FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 13. prosinca 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ - Minuciozna analiza romana Iana Fleminga koju je poduzela skupina liječnika otkrila je istinu o agentu 007 - s prosječnom tjednom konzumacijom 92 jedinice alkohola James Bond okorjeli je alkoholičar. "Poznat je po tome da voli cigarete, alkohol i žene, a njegova je omiljena fraza 'votka martini - protresen, ne promiješan'", podsjećaju trojica liječnika koja potpisuju istraživanje objavljeno u britanskom medicinskom časopisu British Medical Journalu. Ono, međutim, što više od legendarne fraze zabrinjava liječnike su vrijednosti vezane uz količinu pića koje s užitkom ispija agent 007. Oni sumnjaju da je omiljena fraza koju je Fleming dodijelio svom junaku referenca na "trešnju ruku koju izaziva alkohol" jer, po njihovu mišljenju, "zbog razine koju konzumira, James Bond suočen je s visokim rizikom bolesti povezanih s alkoholom i prijevremenom smrću". Trojica liječnika prostudirala su 12 romana u kojima Fleming piše o avanturama britanskog tajnog agenta kako bi precizno utvrdili koju količinu alkohola on konzumira. Rezultat: tajni agent pije uglavnom kad je u misiji, na račun Njezina Veličanstva: "Samo je jedna indikacija o korištenju alkohola izvan službe", zaključili su liječnici. U 12 romana liječnici su zbrojili ukupno 1.150 jedinica alkohola koje ispija 007. Jedinica alkohola u Velikoj Britaniji ekvivalent je za 10 ml ili 8 grama čistog alkohola (u drugim zemljama to je 10 grama). Ako se isključe dani provedeni u zatočeništvu, na liječenju ili oporavku tijekom kojih se može pretpostaviti da Bond ne pije, agent ispije prosječno 92 jedinice alkohola tjedno, odnosno 736 grama alkohola. Svjetska zdravstvena organizacija postavila je limit od 210 grama tjedno (što odgovara količini od tri čaše vina dnevno), konzumacija preko toga smatra se prekomjernom. Količinu veću od 280 grama smatra "rizičnom", a preko 420 grama "štetnom". "Prosječna količina alkohola koju ispija James Bond je četiri puta veća od maksimalne doze predviđene za odraslog muškarca", kaže dr Patrick Davies, pedijatar u bolnici u Nottinghamu, jedan od potpisnika studije. "Agent 007 je suočen s ozbiljnim rizikom bolesti jetre, cirozom, s opasnošću od spolne nemoći ili s drugim zdravstvenim problemima povezanim s alkoholom, ili pak riskira da bude ranjen i smrtno strada zbog svog alkoholizma", zaključak je članka objavljenog u BMJ, a liječnici dodaju kako "priznaju da suočenost s brojnim međunarodnim teroristima može voditi ovisnosti o piću, no da bi preporučili gospodinu Bondu da se konzultira i smanji konzumaciju na manje opasnu razinu".

LONDON - Izumrle životinje poput ptice dodo i sabljozube divlje mačke oživjele su u novom 3D filmu slavnog autora dokumentaraca o prirodi Davida Attenborougha, temeljenom na fosilima i kosturima iz londonskog Prirodoslovnog muzeja. Film napravljen uz pomoć 3D kompjuterske tehnologije premijerno je prikazan u Prirodoslovnom muzeju u srijedu navečer u nazočnosti odabrane publike u kojoj su bili i princ William i vojvotkinja od Cambridgea Kate. "Uživo iz Prirodoslovnog muzeja" prikazuje razna izumrla stvorenja, od ptice dodo, preko divovskog ljenjivca i 10-metarske zmije Gigantophisa, do strašne sabljozube divlje mačke Smilodona, kako lutaju hodnicima muzeja. Film je snimljen u suradnji s kustosima muzeja, a za modele izumrlih životinja poslužili su stvarni fosili i kosturi pohranjeni u londonskom muzeju.

JERUZALEM - Prvi snijeg ove zime zabijelio je u četvrtak Jeruzalem i Betlehem, što je uz snježnu radost tim gradovima donijelo i dosta nevolja, javili su Izraelski radio i Glas Palestine. Snijeg je pao i u Hebronu, Ramalahu i Nablusu na Zapadnoj obali. Svih pet gradova su na nadmorskoj visini iznad 800 metara. Djeca su iskoristila prigodu što su brojne škole u području zatvorene i igraju se vani na, za njih neobičnoj, snježnoj atrakciji. Snijeg je zabijelio zlatnu kupolu Hrama na stijeni, a mladi Izraelci grudali su se pokraj Zapadnog zida. Veliki su problemi, međutim, zabilježeni na prometnicama u Jeruzalemu i na prilazu gradu. Autocesta Jeruzalem-Tel Aviv bila je u četvrtak zatvorena nekoliko sati. Nisu vozili ni autobusi s jeruzalemskog glavnog kolodvora. Izraelski meteorološki zavod javlja da se radi o rekordnoj količini snijega u zadnjih 50 godina. Snijeg je pao, a hladnoća zahvatila i susjedne Libanon i Jordan u kojima živi gotovo milijun izbjeglica iz Sirije, mnogi od njih u šatorskim naseljima, i bori se da preživi zimu. UN je objavio da je iznimno zabrinut za njihovu sudbinu u zimskim mjesecima.

TOKIO - Nezaposleni Japanac počeo je provaljivati u kuće i krasti kako bi prehranio 120 mačaka, objavila je u četvrtak japanska policija pošto je uhitila provalnika ljubitelja mačaka. Mamoru Demizu, nezaposleni 48-godišnjak, osumnjičen je za tridesetak provala u kuće iz kojih je odnio novac i nakit ukupne vrijednosti 19 milijuna jena (134.000 eura). Mačkoljubac je rekao da je krao kako bi platio hranu za svoje mačke čija ga je prehrana dnevno stajala 25.000 jena ili 175 eura. Demizu je živio u kući u Izumi sa samo jednom mačkom, dvadeset ih je smjestio u jedno skladište i uz to je hranio oko 100 mačaka lutalica. Policija je precizirala da ih nije hranio konzervama već svježom ribom i piletinom.

NEW YORK - Slavna američka pop pjevačica Madonna zaradila je u proteklih 12 mjeseci 125 milijuna dolara čime je zauzela prvo mjesto po zaradi među ženama u glazbenoj industriji ispred Lady Gage i Taylor Swift, objavio je časopis Forbes. Veći dio Madonnine zarade odnosi se na svjetsku koncertnu turneju MDNA Tour koja je trajala od lipnja 2012. do lipnja 2013. Slavna 55-godišnja pjevačica, koja je na prethodnom popisu zauzela deveto mjesto, zarađivala je i od prodaje odjeće i parfema pod njezinim imenom. Njezina 12-mjesečna zarada stavlja je na prvo mjesto po zaradi i među svim slavnim osobama, bez obzira na spol i profesiju, objavio je Forbes. Lady Gaga (27) je na drugom mjestu sa zaradom od 80 milijuna dolara, a Taylor Swift (23) je treća sa zarađenih 55 milijuna. Prvih pet na popisu zaključuju Beyonce (32) sa zaradom od 53 milijuna dolara, te Jennifer Lopez (44) sa 45 milijuna.

JOHANNESBURG - Južnoafrički prevoditelj znakovnog jezika koji je na komemoraciji Nelsonu Mandeli privukao pažnju svjetske javnosti jer je "prevodio" nesuvislo mlatarajući rukama po zraku, rekao je u četvrtak da je možda imao šizofreni napad dok se nalazio na pozornici. Prevoditelj, identificiran kao 34-godišnji Thamsanqa Jantije, rekao je za Johannesburg's Star da je "čuo glasove u glavi" i počeo halucinirati, te da je zbog toga možda pogrešno prevodio što je razbjesnilo gluhe ljude diljem svijeta. "Ništa nisam mogao napraviti. Bio sam sam u toj opasnoj situaciji. Pokušao sam se kontrolirati kako ne bi svijetu pokazao što se događa. Jako mi je žao", rekao je Jantije za list. On je rekao da ne zna što je potaknulo napad, dodavši da redovito pije lijekove protiv šizofrenije. Milijuni tv gledatelja vidjeli su kako Jantije "prevodi" na znakovni jezik govore svjetskih uglednika na ispraćaju Mandele u utorak na stadionu u Sowetu. Predstavnici južnoafričke udruge gluhonijemih u srijedu su ga proglasili varalicom koja izmišlja znakove. Riječ je o varalici, rekla je direktorica agencije Obrazovanje i razvoj znakovnoga jezika Cara Loening. "Zajednica gluhih osoba Južnoafričke Republike u šoku je."

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙