FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 13. prosinca

Autor: mcur
ZAGREB, 13. prosinca 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 13. prosinca.

ZAGREB - Nastavak 10. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici sjednicu nastavljaju raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru programa IPA – komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2013. godinu, čija vrijednost iznosi 104,4 milijuna kuna. Vrijednost koja je predviđena darovnicom EU Republici Hrvatskoj iznosi 87,8 milijuna kuna, dok će ostatak iznosa osigurati tijela državne uprave u svojim proračunima. Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec najavila je da će zastupnici glasovati i o Prijedlogu nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske. Nacrt ustavnih promjena mora dobiti podršku natpolovične većine, odnosno najmanje 76 zastupnika, nakon čega se tekst vraća Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji treba utvrditi konačni prijedlog ustavnih promjena, o kojemu ponovno raspravlja Sabor. Ustavne promjene na kraju trebaju dobiti podršku najmanje dvije trećine zastupnika, tj. 101 glas.

ZAGREB - U organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta održat će se "Svehrvatski gospodarski forum", na kojemu će i prvi put biti predstavljene najvažnije gospodarske smjernice Hrvatske demokratske zajednice. Ciljevi Foruma su prezentacija gospodarskog potencijala Hrvatske s naglaskom na mogućnosti i modele koje, kako ističu organizatori, Hrvatska može ponuditi europskom i svjetskom gospodarstvu (9 sati, Hotel Westin, Izidora Kršnjavog 1). Skup će otvoriti saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Milošević, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Uvodničari su povjesničar Ivo Banac (Sveučilište Yale), Joachim Pfeiffer, predstavnik Odbora za gospodarstvo Kluba zastupnika CDU/CSU u Bundestagu te Robin Harris, savjetnik i član Odbora za politiku bivše britanske premijerke Margaret Thatcher. Najavljeno je sudjelovanje ekonomskih analitičara, znanstvenika i poduzetnika iz zemlje i svijeta, kao i HDZ-ovih zastupnika u Saboru i Europskom parlamentu, a na kraju skupa (u 15,05 sati) nazočnima će se obratiti predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

ZAGREB - Povodom prvih pet mjeseci primjene izmjena Prekršajnog zakona te stupanja na snagu odredbi o uskrati dokumenata i Registru neplaćenih novčanih kazni, bit će održana konferencija za novinare u Ministarstvu pravosuđa na kojoj će se nazočnima obratiti ministar Orsat Miljenić (9,30 sati, prostorije Ministarstva pravosuđa, Ulica grada Vukovara 49)

ZAGREB - Na X. saboru Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) predstavnici sindikata udruženih u HURS birat će vodstvo organizacije za sljedeće četiri godine, a osvrnut će se i na aktualno stanje u svijetu rada i gospodarstvu (11 sati, zgrada Ine, Šubićeva ulica 29)

ZAGREB - Uz obilježavanje 11. dana Agencije za zaštitu okoliša, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavit će jedinstvenu bazu podataka o pokrovu zemljišta – CORINE (COoRdination of INformation on the Environment). Podaci iz CORINE baze besplatni su i od sada javno dostupni svima. Baza će biti, ističu u Ministarstvu, od velike koristi poslovnom sektoru, građanima poduzetnicima i tijelima državne uprave iz područja graditeljstva, prometa, okoliša. Podaci iz baze koriste se kao temelj za izradu razvojnih planova, projekata te za izradu dokumentacije i izdavanja dozvola (10 sati, hotel Double Tree by Hilton Zagreb, Ulica grada Vukovara 269a).

ZAGREB - Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" svečano će obilježiti 120 godina rada. U sklopu programa bit će predstavljen povijesni pregled razvoja klinike, znanstvenoistraživačka djelatnost te suvremeni izazovi infektologije. U drugom dijelu bit će održan znanstveno-stručni simpozij o dostignućima hrvatske infektologije. Dolazak na svečanost potvrdio je ministar zdravlja Rajko Ostojić (10 sati, velika predavaonica Klinike, Mirogojska 8).

ZAGREB - Svečano obilježavanje stote godišnjice rođenja prof. Rudija Supeka, utemeljitelja Odsjeka za sociologiju, te pedesete obljetnice osnivanja Odsjeka (10 sati, Filozofski fakultet, dvorana VII, Ivana Lučića 3). Nakon pozdravnog govora dekana i pročelnice Odsjeka za sociologiju, od 10,30 do 13,30 bit će održan okrugli stol posvećen Rudiju Supeku, velikom znanstveniku u području sociologije i psihologije, humanistu i intelektualca (nosilac Francuske Legije časti, suosnivač međunarodno poznatog časopisa "Praxis" i "Korčulanske škole"). Na skupu će sudjelovati Ivan Cifrić, Ognjen Čaldarović, Božidar Jakšić, Rade Kalanj, Vjeran Katunarić, Vesna Pusić, Duško Sekulić i Džemal Sokolović. Od 14,30 do 16 sati, na okruglom stolu o budućnosti studija sociologije, sudjelovat će Dragan Bagić, Petra Rodik, Zvonimir Bošnjak i KSS Diskrepancija.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

poslijepodne - Tomislav Rubić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvl yjn/ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙