FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro se hrvatski MIG-ovi 21 vraćaju s remonta

Autor: aspa
ZAGREB, 12. prosinca 2013. (Hina) - Hrvatski borbeni zrakoplovi tipa MiG 21, koji su u sastavu HRZ-a još od Domovinskog rata, uskoro bi trebali doći s generalnog remonta i modernizacije u Ukrajini te bi trebao završiti i remont hrvatskih helikoptera, najavljeno je danas na proslavi 22. obljetnice Hrvatska ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane HRZ i PZO.

Na prigodnoj svečanosti u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu zapovjednik HRZ-a i PZO-a, brigadni general Dražen Šćuri rekao je kako će se tim remontom zadržati sposobnost HRZ-a. Iako je rijeć o zrakoplovu starije generacija tim remontom će se omogućiti velik broj zadaća, dodao je.

Kazao je da do nabave modernijih zrakoplova u budućnosti, moramo surađivati na polju ratnog zrakoplovstva sa susjedinim zemljama. Ocijenio je da niti jedna zemlja u našem okruženju nema sposobnosti samostalno razvijati ratno zrakoplovstvo.

Ministar obrane Ante Kotromanović naglasio je da remont i modernizacija hrvatskih zrakoplova ide svojim tijekom. "Taj posao želimo završiti kako treba da biste vi počeli raditi obuku onako kako treba", poručio je.

Rekao je da u budućnosti očekuje veći trud i angažman pripadnika HRZ-a i dodao da se razmišlja o još nekim alternativama što se tiče ratnog zrakoplovstva. "Razgovaramo sa zemljama u regiji o zajedničkom nadzoru zračnog prostora (air policing), a za to treba vremena, prostora i sredstava, naročito u uvjetima ograničenog vojnog proračuna", rekao je ministar.

Napomenuo je da je donijeta odluka da se zadrži i transportno zrakoplovstvo te da bi se iduće godine pokrenuo postupak nabave dva nova transportna zrakoplova. Dodao je i da je završena modernizaciju radara.

"Želimo očuvati naše sposobnosti i imati mlade školovane pilote, čvrste i hrabre koji će štititi i garantirati sigurnost hrvatskog neba. To je naša politika i tako ćemo koncipirati naš proračun", dodao je.

Najavio je da se u Ministarstvu obrane u idućoj godini očekuje nastavak reformi i smanjenje broja zaposlenih u MORH-u i Oružanim snagama.

Kotromanović je nakon svečanosti novinarima objasnio da se pregovara s ministarstvima obrane zemlja iz regije poput Mađarske, Slovačke i Češke i da je ideja da te zemlje imaju zajednički nadzor zračnog prostora.

Rekao je da stručnjaci podržavaju takve ideje jer bi se velika sredstva za obranu mogla prepraspodjeliti, dodavši da se za takve poteze traži uporište i u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Upitan o smanjenju broja zaposlenih u MORH-u i OS RH Kotromanović je rekao da se do 2017. treba smanjiti broj za oko 2200 ljudi te novac za njihove plaće prebaciti u modernizaciju i opremanje.

Inače na današnjoj proslavi 22. obljetnice HRZ-a i PZO nazočili su i načelnik Glavnog stožera, general Drago Lovrić kao i izaslanik predsjednika Republike Zlatko Gareljić

(Hina) xaš yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙