FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 12. prosinca

Autor: mcur
ZAGREB, 12. prosinca 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za četvrtak, 12. prosinca.

ZAGREB - Hrvatski sabor sjednicu nastavlja Prijedlogom nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u ponedjeljak je prihvatio neke od primjedbi iz javne rasprave o prijedlogu promjena Ustava, te je Hrvatskom saboru jednoglasno za raspravu predložio djelomično izmjenjeni nacrt Ustava, a noviteti se najviše tiču referenduma. U nacrtu Ustava zadržan je prijedlog da za raspisivanje referenduma treba skupiti 200 tisuća potpisa, umjesto sadašnjih deset posto od ukupnog broja birača. Proširen je krug pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumu. Odbor se suglasio da se Ustavni zakon o provedbi Ustava treba donijeti u roku od tri mjeseca nakon izmjena Ustava, a ne šest mjeseci kako je ranije predloženo. Odlučio je i da odredba o nezastarijevanju teških ubojstava stupa na snagu tek 1. siječnja 2014. godine. Predstavnici HDZ-a najavili su da neće podržati ustavne promjene ocjenjujući da će one dugoročno biti štetne za demokraciju, vladavinu prava i pravnu sigurnost u Hrvatskoj te djelovati destabilizirajuće na političke prilike. HDZ smatra da je jedini razlog za pokretanje postupka izmjena Ustava bio "slučaj Perković" i pokušaj sprječavanja njegovog izručenja Njemačkoj (9,30 sati, Hrvatski sabor, Velika vijećnica, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10, sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je prijedlog zakona o životnom partnerstvu kojim se istospolnim partnerima omogućava sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis istog u registar životnog partnerstva, koji vode matični uredi. Zakon regulira i odnose vezane uz djecu ako žive u obiteljskoj zajednici istospolnih partnera, vodeći se interesom zaštite djeteta (pravo na suodlučivanje u pitanjima svakodnevnog života, uzdržavanje djeteta, samostalno odlučivanje u važnim životnim situacijama, donošenja odluka u vezi s djecom, ostvarivanje roditeljske skrbi životnog partnera). Razlike koje postoje između istospolnih i heteroseksualnih zajednica u pogledu prava odnose se prvenstveno na položaj djece te se ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere, ali je, uvažavajući činjenicu da istospolne zajednice s djecom postoje, predviđena mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera. Odluku o stjecanju skrbi donosio bi sud isključivo temeljem zaštite i promicanja dobrobiti djeteta. Na ovaj način istospolni partneri dovode se u poredbeni položaj koji u bračnim zajednicama imaju maćeha ili očuh. Pred Vladom će biti i Prijedlog plana investicija za 2014. godinu te prijedlog zakona o Inspektoratu rada koji bi djelovao kao samostalna upravna organizacija u sastavu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Inspektori rada bi imali nešto veće ovlasti u pogledu otkrivanja nezakonitosti i kažnjavanja počinitelja prekršaja te će moći izricati novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja. Pred ministrima su i prijedlozi zaključaka o najavi otkazivanja kolektivnih ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti.

ZAGREB - Predstavljanje Nacrta prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, čime će započeti i javna rasprava o spomenutom Nacrtu prijedloga Zakona (13 sati, Ministarstvo branitelja, Savska 66). Nacrt će predstaviti ministar branitelja Predrag Matić i pomoćnik ministra na čelu Uprave za pravne i stambene poslove Bojan Glavašević.

ZAGREB - Konferencija za novinare Ministarstva pravosuđa povodom UNICEF-ove donacije igračaka zatvorima i kaznionicama (13 sati, prostor Zatvora u Zagrebu, dr. Luje Naletilića 1). Ministarstvo pravosuđa i UNICEF dogovorili su suradnju u prilagođavanju prostora zatvora za posjete djece. UNICEF je 21 zatvor i kaznionicu u Hrvatskoj opremio didaktičkim igračkama, slikovnicama, bojankama i namještajem. Na konferenciji za novinare govorit će ministar pravosuđa Orsat Miljenić, upravitelj zagrebačkog zatvora Jure Žulj, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković.

ZAGREB - Predstavljanje donacije kojom je tvrtka DM-drogerie markt Kliničkom bolničkom centru Zagreb osigurala tandemski spektrometar masa, odnosno uređaj kojim je moguće pravovremeno otkrivanje cijelog niza bolesti te praćenje učinka terapije u djece i odraslih (11 sati, dvorana Hugo Botteri, KBC Zagreb, Kišpatićeva 12). Ovim uređajem postignut je značajan korak naprijed za otkrivanje bolesti kod kojih je rana dijagnoza ključ uspješnog liječenja. O važnosti ove donacije za rano otkrivanje bolesti i laboratrijsku dijagnostiku u Hrvatskoj govorit će ministar zdravlja Rajko Ostojić, ravnatelj KBC Zagreb Zlatko Giljević, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb Boris Filipović-Grčić, predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, KBC Zagreb Dunja Rogić, članica uprave DM-a Gordana Picek. Humanitarna akcija koju je inicirao DM trajala je tri godine i prikupila sredstva za kupnju prvog vlastitog tandemskog spektrometra u Hrvatskoj, vrijednog 1,8 milijuna kuna, koji će omogućiti bolju dijagnostiku u najranijoj dobi i spasiti živote.

ZAGREB - U 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, obilježit će se 22. obljetnica osnutka HRZ i PZO-a, kojoj će nazočiti ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić. Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice HRZ i PZO-a započet će svečanim postrojavanjem postrojbi HRZ i PZO-a, s početkom u 12 sati, nakon čega će uslijediti dodjela pohvala, nagrada i promaknuća. Predstavnici medija trebaju doći u vojarnu najkasnije do 11,30 sati.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske organiziraju konferenciju za novinare na temu izjašnjavanja članova sindikata za organiziranje generalnog štrajka (9,30 sati, Radnički dom, Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2, dvorana 427/IV. kat). O temi će govoriti predsjednik NHS-a Krešimir Sever, predsjednik SSSH Mladen Novosel, glavna tajnica MHS-a Mirela Bojić, predsjednik HURS-a Ozren Matijašević i predsjednik URSH Damir Jakuš.

ZAGREB - Javni prosvjed Sindikata hrvatskih željezničara koji započinje okupljanjem prosvjednika na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u 11 sati, zatim zaustavljanjem ispred Direkcije HŽ-a (Mihanovićeva 12) te prosvjednim skupom na Trgu svetog Marka u 11,30 sati.

ZAGREB - Konferencija za novinare zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na temu "Legalizacija bespravno sagrađenih objekata" (13,45 sati, upravna zgrada Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac trebao bi svjedočiti na suđenju bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću i bivšem tajniku NK Karlovca Neven Šprajceru zbog mita za "pošteno" suđenje. Širića se tereti da je za 15 tisuća eura koje je navodno primio od Šprajcera osigurao pošteno suđenje NK Karlovcu, ali i da je iz istog razloga krajem 2011. dobio 30 tisuća eura od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja. Uz Štimca koji je već bio pozivan da svjedoči na sudu u tom slučaju ali se nije odazvao pozivu, trebao bi svjedočiti i nekadašnji Hajdukov direktor Fredi Fiorentini (9 sati, Županijski sud).

ZAGREB - Peti sveučilišni Dan e-učenja koji organizira Ured za e-učenje/Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra SRCE (9,30 do 17 sati, aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14). Ovogodišnji Dan e-učenja započet će uvodnim govorima rektora Sveučilišta u Zagrebu Alekse Bjeliša i prorektorice za studente i studije Blaženke Divjak, nakon čega će na skupu biti najavljeno održavanje međunarodne akademske konferencije u području e-učenja - EDEN 2014. Konferenciju će najaviti predsjednik EDEN organizacije prof. António Moreira Teixeira sa Sveučilišta Aberta iz Portugala, putem webinara. Na Danu e-učenja i ove će godine biti dodijeljene nagrade za najbolji e-kolegij na Sveučilištu u Zagrebu. Ove godine dodjeljuje se samo jedna nagrada, i to 2. nagrada za najbolji e-kolegij u akademskoj godini 2012./2013., koja će biti uručena Mariju Štorgi i Stanku Škecu s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu za e-kolegij Teorija konstruiranja. U okviru Dana e-učenja bit će održana i panel diskusija o nacrtu Strategije studija i studiranja Sveučilišta u Zagrebu, odnosno poglavlju Poticanje kreativnosti, inovativnosti i motivirajućeg okruženja za učenje, te važnosti ICT-a i tehnologija e-učenja u ovom procesu (10,10 sati).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙