FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Metro optimističan usprkos većem gubitku

Autor: gple
FRANKFURT, 12. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Njemački maloprodajni i distribucijski div Metro izvijestio je danas da je u skraćenoj financijskoj godini ostvario veći neto gubitak nego u istom razdoblju lani ali je optimističan u pogledu nove poslovne godine.

U razdoblju od siječnja do rujna Metro je tako poslovao s neto gubitkom od 71 milijun eura. U istom razdoblju prošle godine zabilježili su neto gubitak od 19 milijuna eura.

Ako se izuzmu izvanredne stavke, kompanija je ostvarila skromnu neto dobit, od devet milijuna eura, u usporedbi sa 160 milijuna eura neto dobiti u istom razdoblju prošle godine.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) poskočila je pak 72 posto, na 703 milijuna eura, ali uglavnom zahvaljujući jednokratnim stavkama.

Pozitivan utjecaj jednokratnih stavki povezan je s prodajom Realova poslovanja u istočnoj Europi a negativan sa stečajem lanca trgovina opreme za dom Praktiker AG i njegovih podružnica, te iz troškova restrukturiranja. Ostale jednokratne stavke povezane su s troškovima preustroja asortimana neprehrambenih artikala u METRO Cash & Carryju, navodi se u priopćenju.

Prihodi su pali 2,2 posto, na 46,3 milijarde eura.

Kompanija je promijenila poslovnu godinu pa sada umjesto kalendarske koristi 12-mjesečno razdoblje do kraja rujna.

"U 2013. ostvarili smo što smo i planirali u stavkama prihoda i temeljne dobiti", zaključio je izvršni direktor Olaf Koch, dodajući da "jako ohrabruje" trend u temeljnim prihodima.

Zato očekujemo da ćemo u novoj poslovnoj godini "znatno premašiti prilagođenu dobit prije kamata i poreza, ako se izuzmu jednokratne stavke", dodao je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙